Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

09.
szeptember

432

Művész-Ember  |  1 komment

Bolyki Gyuri írása

Douglas Adams óta tudjuk, hogy az élet értelme „42”. De azt vajon tudjuk, mi értelme van a 432-nek? Egészen pontosan a 432 Hz-re hangolt „Á” hangnak?

Amikor elkezdtem zenei tanulmányaimat, a „hivatalos”, koncerttermekben legtöbbször használt „Á” hang rezgésszáma 440 Hz volt. Ma már ez 442, de amint nem rég megtudtam, a japán fuvolagyártó cégek már 444-re hangolják hangszereiket. Ebből pedig az is következik, hogy a szimfonikus zenekarok valamennyi hangszere kénytelen lesz ehhez igazodni, így nemsokára ez lesz az új sztenderd.

Hogy miért ment feljebb az „Á” hang? Mert a hangszergyártók szerint a 444-es „Á” egy sokkal nyíltabb, fényesebb „Á”, mint a 442-es. A 442-es „Á” bevezetésekor is ezt mondták: ez sokkal nyíltabb, fényesebb hang, mint a 440 Hz-es „Á”. Tehát az ember füle, lelke – úgy tűnik – folyamatosan azt kívánja, hogy emelkedjen a feszültség, legyen „fényesebb” a zenei hangzás. De vajon helyes dolog teljesíteni ezt a kívánságot?

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek nagy részének az agya már csak elenyésző ideig, vagy egyáltalán nem képes alfa hullámokat produkálni. Ehelyett az ébren töltött idő szinte teljes egészében béta hullámokat bocsájt ki az agy.

A béta hullám jellemzői: éber állapot, magas koncentrációra való képesség, logikus és analitikus gondolkozás, valamint stressz, bosszúság, gond, félelem és boldogtalanság.

Az alfa hullám jellemzői: nyugalom, elengedés, ellazulás, szemlélődés.

Ez azt jelenti, hogy éber állapotunkban vagy dolgozunk, vagy stresszelünk és félünk. Béta hullámokat bocsájt ki az agyunk. Ismerős állapot? Persze! De a magunk fajta erre mit válaszol? „Egy zenész számára ott van a megnyugvást adó muzsika! Vagy játsszuk, vagy hallgatjuk.”

Nos, mit is játszunk vagy hallgatunk? Leginkább olyan zenét, melynek hangolása a 442-es, nemsokára pedig már a 444 Hz-es „Á” hanghoz igazodik. Hogy mi ezzel a baj? „Szaknyelven” úgy lehetne megfogalmazni, hogy elhangolt zenét játszunk és hallgatunk. És, hogy mitől van elhangolva a 440-442-444-es „Á” hang? Hát a „természetes Á” hangtól. Attól az „Á”-tól, melynek hangmagassága – akarom mondani: rezgésszáma – igazodik a bennünket körülvevő természetben megtalálható rezgésekhez. Ezek közös jellemzője, hogy a 2 valahanyadik hatványai. A jobb és a bal agyfélteke közötti kommunikáció pl. 8 Hz-en a legtökéletesebb. A Föld alaprezonanciája szintén 8 Hz – ezt hívják „Schumann rezgésnek”. Verdi nem véletlenül írt levelet az Állami Zenei Bizottsághoz, melyben azt kéri, hogy a zenei „Á” hang rezgésszáma 432 legyen, hiszen akkor a hangskála első hangja, a „C” rezgésszáma 256, ami a 2 egyik hatványa. Hogy ez fontos, vagy sem? Mindenki döntse el maga – de előbb nézze meg az alábbi videókat.

Mennyire számít, hogy egy anyag és az őt érő rezgésszámok megfelelnek-e egymásnak?

https://www.youtube.com/watch?v=wvJAgrUBF4w

Érzünk-e különbséget a 440-es és a 432-es frekvencián megszólaló zene hatása között?

https://www.youtube.com/watch?v=P5ILuyaZIO4#t=44

Mind ez onnan jutott eszembe, hogy az idei Kaposfesten vendégül láthattuk Alina Ibragimovát, és együttesét, a Chiaroscuro Kvartettet. Első fellépésükön Beethoven f-moll vonósnégyesét (op. 95) játszották. A koncert után sokan jöttek oda hozzám, mondván: olyan érdekes volt az előadás, nem volt elég tüzes, kicsit enervált volt. Én is hallottam, de nekem egyáltalán nem ez volt a benyomásom! Kerestem hát, mi lehet az oka a különböző megéléseknek? Végül rájöttem: én tudtam, hogy a kvartett nem 440-re vagy 442-re hangol, hanem 430 körülre, a közönség nem tudta. Alináék akarva-akaratlanul is sokkal nyugodtabb, harmonikusabb, lágyabb benyomást keltettek, mint a koncert többi fellépője – a sok zeneszerető vendég pedig tudat alatt csapdába esett. S hogy mennyit számít a „tudat”?! Következő fellépésük előtt bemondtuk, hogy más frekvenciára hangolva játszanak, s láss csodát: imádta őket a közönség.

Tanulság: nincs.

De itt van még egy kis relax-zene, 432 Hz-re hangolva:-)

https://www.youtube.com/watch?v=UTE0j8Fa6N8

Próbálgassátok, milyen hatással van rátok!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr395500655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barna Páli 2013.12.27. 23:23:00

Üdv!
Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és így a 12 hang között pedig 18 Hz a különbség és így a C hang 270 Hz. Valamit rosszul gondolok? Hogyan jutott el 256-ról 432-re? Más weblapokon is az Ön számait látom, de nem értem. Látok levezetéseket, ahol azt feltételezik hogy a C1 egyenlő 1, és a frekvenciája 256 Hz, de szerintem az csak egy viszonyítási alap. Ugyanis 1 méteres hullámhossz frekvenciája 343 Hz lesz és nem 256 Hz. Szerintem csupán a 2/3 és 3/4 arányok bemutatására szolgálnak példaként a 256 és 512 számokkal, de ilyen frekvenciák 440 Hz és 432 Hz -es A hang esetén nem lehetnek.
Ha tévedek kérem segítsen ki, magyarázza el.
Köszönettel: Barna.
süti beállítások módosítása