Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

Bolyki Gyuri írása 

A Hír24 indította el a balhét. Aztán, ahogy az lenni szokott, a pontatlan és csúsztatásokkal teli hírt átvette a hasonló szellemiségű média, és a csapból is folyt a hiszti.

Pedig miről is van szó, tulajdonképpen? Adott egy „Osztrák-Magyar Európaiskola” nevű magániskola, aminek honlapján a következő áll:

„Elkötelezettnek érezzük magunkat a világszerte tevékenykedő Keresztény Iskolatestvérek Katolikus Szerzetesrend (FSC) alapelvei iránt. …

Keresztényi felelősséggel nevelünk, és nyitottak vagyunk más vallási felekezetek tagjai felé.”

Tehát ez nem egy állami intézmény, aki ide íratja a gyermekét, pontosan tudja, hogy katolikus alapelvek szerint zajlik az oktatás. (Zárójelben: bírom az ilyen szülőket, akik beadják a gyermeküket egy deklaráltan vallásos iskolába, etika helyett hittan-oktatást kérnek, majd felháborodnak, hogy mi van a hittankönyvben...)

Ebben az intézményben – láss csodát! – katolikus hittankönyvből tanítják a gyermekeket hittanórán, illetve ilyeneket ajánlanak nekik elolvasásra. Ugye, ez kész őrület?! A 21. században a katolikus hittételeket még mindig nem Lukács György filozófiakönyveiből oktatják, hanem a katolikus hittankönyvből! Fontos hangsúlyozni: ez nem egy etika, vagy erkölcs tankönyv – melyektől joggal várhatnánk egy-egy kérdés széleskörű, évszázadokra visszatekintő, objektív összehasonlító elemzését – hanem HIT-tankönyv. Ebben azt találjuk meg, mit hisznek katolikus testvéreink, barátaink.

Elképedve írja a Hír24 remek újságírója: „A Szent István Társulat hittankönyve kapható.” Jesszus Mária! Kapható egy katolikus iskolásoknak szánt hittankönyv?! Milyen országban élünk?!

Majd folytatja: „Sőt, van olyan iskola, ahol ajánlják is.” Ördög-pokol! Ez itt a vég!

De nézzük, mit is kifogásol a nagyszerű újságíró. A szerző így ír: "A homoszexuális cselekedet azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatot jelent. Ezek súlyos, halálos bűnök."

Ezt a nem olyan nagyon bonyolult szöveget aztán így harsogja a címben: „Halálos bűn a homoszexualitás egy hittankönyv szerint”. A HVG.hu a tőle megszokott slendriánsággal repül rá a témára, csavarva egyet a szenzáción: „Halálos bűn a homoszexualitás egy magyar hittankönyv szerint”. Tehát itt már nem egy katolikus hittankönyvről van szó, hanem egy magyar hittankönyvről. Azt azért megkérdezném, mit jelent az, hogy „magyar hittankönyv”? Létezik „magyar hit” vagy „magyar vallás”? Értem én, hogy mindenkinek meg kell dolgoznia a fizetéséért, de azért ennél magasabb színvonalon is lehet…

De most nézzük, mit állít a könyv szerzője, és mit állítanak az ügyet kirobbantó Hír24 munkatársai.

Bárdos András így vezeti fel híradójában a témát: „Halálos bűnnek nevezi a homoszexualitást a Szent István Társulat hittankönyve. A könyv kapható, sőt, a Budai Osztrák Iskolában (ennyit az alaposságról és pontosságról...) ajánlják is. A pápa éppen a hétvégén jelentette ki, hogy nem akarja megítélni a melegeket, ennek fényében különösen magyarázatra szorulna ez a mondat a könyvben.”

Nos, azért nem jó ötlet párhuzamot vonni a pápa kijelentése és a könyvben leírtak között, mert ha valaki utánanéz a Szentatya szavainak, kiderül: a könyvben leírtak pontosan fedik a pápa által kijelentetteket.

Ahogy maga Bárdos is mondja: a pápa „nem akarja megítélni a melegeket”. Viszont a pápa mondanivalója itt nem ért véget! Azt mondta, hogy a keresztények MINDEN ember felé Isten szeretetével fordulnak, így a homoszexuálisok felé is. Aki nem így tesz, az vét Isten parancsa ellen. Külön a homoszexuálisokról még azt mondta: csak azért, mert valaki homoszexuális, nem ítéli el őt Isten sem, és ő sem. Ez egy olyan állapot, amiről nem is tudjuk pontosan, hogy alakul ki, milyen tényezők, hány éves korban befolyásolják az embert ilyen irányba – tehát csak azért, mert valakinek ilyen nemi identitása van, még nem bűnös!

Azt is hozzátette azonban, hogy ha ennek a vágynak utat enged, és homoszexuális párkapcsolatot létesít – azaz homoszexuális cselekedetet hajt végre –, az a Biblia szerint utálatos Isten előtt. Ezt Isten bűnnek tartja, ezért a katolikus egyház is elítéli, mint bűnt. Figyelem! Nem a homoszexuális beállítottságot, hanem annak gyakorlati megélését ítéli bűnnek Isten – és a pápa is.

Kemény kijelentések ezek, de semmivel sem keményebbek, mint amik azokra a férfiakra és nőkre vonatkoznak, akiknek házasságában nincs rendben a szexuális élet. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek a környezetében van ilyen nehéz sorsú kapcsolat - jóval többen vannak, mint a homoszexuálisok -, melyre a hitetlen ismerősök csak legyintenek: „én nem tudom, hogy bírja ki, én már rég megcsaltam volna a feleségemet/férjemet!”. Ez pontosan így van, viszont egy katolikus házaspár – amennyiben meg akarja tartani Isten parancsát – nem tesz ilyet! Hitük megtartása mellett hordozzák szexuális kielégítetlenségük terhét.

Hogy ez nem divat? Tudom. De attól még Isten ezt kéri: amit Ő egybeszerkesztett, azt ember ne válassza szét. A házaspár ne keressen máshol kielégülést, ha egymásnak nem tudják megadni. Ha tiszták akarnak maradni Isten előtt, mondjanak le a szexuális kielégülésről. Persze, azokat sem ítélem meg, akik nem bírnak együtt élni egy ilyen helyzettel, és félrelépnek – de a megértésem nem tudja felülírni azt, hogy engedetlenek Isten felé. Van homoszexuális barátom, és problémás házasságban élő barátom is. Tudom, hogy nem egyszerű élethelyzetek ezek, így csak nagyon csendben szólok bár mit is, ha megkérdeznek.

Most, a mesterségesen kialakított médiahiszti kapcsán viszont fontosnak tartom leszögezni: sem a homoszexualitást, sem a homoszexuális embert nem ítéli el sem Isten, sem a könyv szerzője, sem a Szentatya. Nem igaz a „homofób botrány”-t emlegető cikkek címe, sem Bárdos András híradóbeli felvezető mondata. A homoszexualitást nem ítélte el senki.

A katolikus hittankönyv szerzője – és a pápa is – arra figyelmeztet: a homoszexuális életgyakorlat a bűn!

Nos, ezt kettéválasztani és megérteni a kiváló újságíróknak és a remek Bárdos Andrásnak már túl nagy feladat.

Meg hát, ugye, ha megértenék miért is nem igaz egy szava sem az állításaiknak, nem tudnának szenzációs hírekkel szolgálni a kedves közönségnek.

Úgyhogy inkább nem értik, és félretájékoztatják az embereket.

Katolikus felebarátaink szerint a homoszexuális életgyakorlat halálos bűn.

Nem tudom, a hazugság és a félretájékoztatás milyen bűn, de van egy jó hírem: mindkettőre van bocsánat!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr895516124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Művész-Ember 2013.09.16. 09:13:25

Egy kis kiegészítés: természetes, hogy minden megállapítást a saját jelentésközegében értelmezünk. Így, amikor a katolikus hittankönyv "halálos bűn"-ről beszél, tudnunk kell, mit is jelent a "halálos bűn".
Ehhez kaptam egy kis segítséget én is, megosztom veletek:
uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=98#RP17
süti beállítások módosítása