Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

Bolyki Gyuri írása

Itt van mellettem a snowboard deszka, a cipővel együtt. A sisak, a szemüveg és a kesztyű a széken. Szépen összekészítettünk fiammal mindent, hogy reggel már csak indulni kelljen. Aztán nem indultunk el.

Itthon vagyok, és olvasom a rengeteg segélykérést a FB-on. Jó lenne, ha – aki csak tud – tényleg segítene a rászorulóknak, mert borzasztó lehet hóban-fagyban állni, sokszor kisgyermekekkel.

És olvasom a rengeteg felháborodott beírást is. Pl. itt az egyik: „Egy kedves barátom,… 15!!!!!órája vesztegel a Győr felé vezető M 1 autópályán! Sehol egy hókotró, sehol egy segítő akció! Több ezer ember, gyerekek és idősek is, magukra hagyva!”

Rémisztő helyzet!

És nem csak az a rémisztő, hogy ott vannak 15 órája, hanem az is, hogy miért vannak ott.

Tegnapelőtt óta semmi mást nem hallani a hírekben, mint hogy NE INDULJON ÚTNAK SENKI! Vörös riasztást adott ki a Meteorológiai Szolgálat – ennél magasabb fokozat nincs. Tegnap reggel már voltak olyan hírek, hogy a rendőrség megtiltotta bizonyos helyeken a közlekedést. MEG KELLETT TILTANI! Mert mindig vannak, akik úgy gondolják, majd ők szerencsések lesznek. Igaz, hogy vörös riasztás van, igaz hogy minden híradásban felhívják a figyelmet, ne induljunk útnak, de ez mindig MÁSNAK szól, nem nekem. Hiszen nekem fontos dolgom van!

Aztán, persze, hogy elakadnak. Fél óra alatt belepi őket a hó, a meleg ablakokra egy centis jég rakódik, ki sem tudják nyitni az ajtót. És ekkor elkezdődik a telefonálgatás, akinek „okosa” van, az még internetezik is. Mindenki azon csodálkozik, hogy őt nem mentik ki. Aki egyedül vesztegel egy kis út közepén, azt gondolja: őt tök egyszerű lenne kimenteni, nem igaz, hogy nem tudják megoldani! Ahol több ezren állnak, ott azt gondolják: mi annyian vagyunk, nem igaz, hogy minket nem mentenek ki!

De azt valahogy senki nem gondolja, hogy nem kellett volna elindulni. Nem láttam egyetlen olyan beírást sem, hogy „Figyelmeztettek, és mégis elindultam. Hallottam a vörös riasztást, de nem vettem figyelembe. Aztán becsúsztam az árokba/beszorultam az autópályán, és most arra várok, hogy valaki az én hülyeségem miatt a pihenőnapján is dolgozzon. Elnézést kérek minden tűzoltótól, katasztrófa védelmistől, rendőrtől, katonától! Köszönettel: egy önfejű állampolgár.”

Ha megkérdeznénk a pórul járt autósokat, miért indultak útnak (sokan kisgyermekkel, a vörös riasztás ellenére pokrócok, meleg tea és elegendő élelem nélkül!), biztos nagyon fontos okokra tudnának hivatkozni.

De vajon meddig mehet ez így? Minek kell történnie ahhoz, hogy belássuk: ha figyelmeztetnek, nem indulunk el. Hiába van fontos dolgunk, akkor sem! Mikor szűnik meg az a rossz magyar virtus, hogy „nekem ne mondja meg senki, mikor mehetek dolgozni/anyósomhoz/síelni, stb.” Amikor pedig beüt a baj, szidjuk a kormányt, és mindenkit.

Pedig vannak olyan helyzetek, amiket nem lehet kezelni, csak MEGELŐZNI. Amikor jeges hóvihar van, ugyan úgy teljes erővel takarítani kell a többszázezer ember közlekedését biztosító belső közutakat, mint ahogy valakinek ki kéne menteni az önfejűségük miatt bajba kerülteket is. De honnan szedjünk hozzá embert?

Ha az összes katona, rendőr, tűzoltó és katasztrófa védelmis munkába áll, akkor sem jut ötvennél több ember egy településre (legtöbbjük már munkába is állt – annak ellenére, hogy nekik is meg volt a hosszú hétvégi programjuk). Ha egy autóra csak 40 perc mentési időt számolunk, és országosan csak 20.000 elakadt járművet, akkor is több, mint 13.000 óra kell a mentéshez. Ez bizony sok idő, sok ember sok munkája! Jellemzően külföldön sem úgy oldódik meg az ilyen katasztrófa, hogy mindenkit kimentenek, hanem, hogy enyhül az időjárás, járhatóvá válnak az utak.

Olvastam egy – 17 órája a mentésben dolgozó – tűzoltó levelét. Azt írja, hogy a kimentettek nem megköszönik a munkájukat, hanem szidják őket, hogy „miért csak most?!”. Pedig egy igazán tökös rendszerben ez úgy nézne ki, hogy „Tisztelt Önfejű Állampolgár! Nemsokára megkezdjük az ön hibájából bajba került autója mentését, előtte azonban itt a számla, legyen szíves kifizetni!”

De nem. Felelőtlen társaink azon háborognak, miért vannak 15 órája slamasztikában. A válasz egyszerű: azért, mert hiába szóltak nekik, azt hitték, ez csak vicc. Vagy azt hitték, az ő dolguk annyira halaszthatatlan, hogy emiatt majd a hóvihar is elcsendesül. A legviccesebb a tragédiában, ahogy a bajba jutott híres emberek méltatlankodnak! Csórikáim, azt hitték, nekik külön hókotró jár, vagy mi?!

De szerintem legtöbbjük nem hitt semmit, csak egyszerűen ment. Mert megszoktuk, hogy nem hallgatunk senkire – főleg nem a hivatalos szervekre.

Ez azonban nem játék! Tőlünk nyugatabbra – ahol rendszeresek az ilyen időjárási jelenségek – annak ellenére halálra fagynak a szintén felelőtlen autósok, hogy ők hozzánk képest már „rutinosak”!

Vajon mi lesz ennek a két szomorú napnak a tanulsága?

Figyelmeztetés, hogy legközelebb tessék komolyan venni a vörös riasztást, a szakemberek kérését, és jól otthon maradni? 

Vagy a megszokott politikai hiszti, sűrű Orbánozás közepette?

Persze, hibázhattak bizonyos emberek a vezetésben (ezzel nem állítom, hogy hibáztak!) de a legnagyobb hibát az útra kelők vétették.

Én a magam részéről csak annyit mondok: Az én snowboardom itt van mellettem a cipővel együtt. A sisak, a szemüveg és a kesztyű a széken. Szépen összekészítettünk fiammal mindent, hogy csak indulni kelljen.

Aztán nem indultunk el…

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr615136187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neduddgi 2013.03.15. 16:41:50

Nyilván sokan olyanok is az úton rekedtek, akiknek nem volt szükséges elindulni (azért tudnék még néhány analóg példát az elmúlt néhány évből, amikor sokan olyanok is áldozatul estek rendkívüli eseményeknek, akiknek az égvilágon semmi keresni valójuk nem lett volna az adott helyszínen). De önkéntes mentőként mondom, hogy azok is iszonyatosan dilettáns módon kezelték (sőt, kezelik!) ezt az ügyet, akiknek az lenne a feladata, hogy egy veszélyhelyzetet időben és professzionálisan megelőzzenek (jelen esetben egy időben elrendelt kamionstoppal, hogy csak egyet említsek az eszközök közül), a kialakult haváriát pedig megfelelően elhárítsanak. Egyik sem történt meg. Másokat (és főként az időjárást) hibáztatni akkor, amikor a bürokráciának és a tesze-toszaságnak hála gyakorlatilag összeomlott a hivatalos rendszer, meglehetősen cinikus válasz azok részéről, akiket pontosan ezért fizetünk az adónkból. Amúgy pedig jól döntöttetek, hogy nem indultatok útnak!

Művész-Ember 2013.03.15. 16:48:29

Én pedig azt gondolom, hogy sok ezren elképesztő munkát végeznek azért, hogy a jórészt felelőtlen emberek minél hamarabb normális körülmények közé kerülhessenek. Az, hogy nem sikerül gyorsabban, flottabbul, sok minden miatt lehet. Biztos benne vannak a leállósávban "ügyeskedő", majd ott ragadó autósoknak, akik ezzel elállják a munkagépek útját, és benne van az is, hogy soha nem volt még ilyen szituáció (mert hiába mondják, hogy volt már nagy hó, itt nem a hó a baj, hanem a szél), így a mentőegységek is most küzdenek először ezzel a problémával. Ezzel együtt is azt tartanám normálisnak, ha mindenki drukkolna és segítene ahol tud, nem pedig Orbánozna.

Neduddgi 2013.03.15. 17:05:23

@Művész-Ember: Ebben egyetértünk. Ettől még a hivatalos szervek csődöt mondtak, ezt kár (nem is nagyon lehet) mentegetni.

Neduddgi 2013.03.15. 17:07:19

Hogy egyértelműbbé tegyem: minden tisztelet azoké, akik a mentésben hosszú órák óta tevékenyen részt vesznek. A kritika nem is nekik szólt, hanem a döntéshozóknak.
süti beállítások módosítása