Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

Bolyki Gyuri írása

Az egyik legjobb dolog, ami egy gádzsóval történhet, ha megtanulja egy cigánytól, hogy kell kakaspörköltet készíteni. Nálunk évente egyszer-kétszer szokott lenni, és ezt még családunk azon női szekciója is örömmel eszi, mely igen ritkán kolbász+vöröshagyma szagú.

Persze, szoktunk csirkepaprikást is főzni, de annak más íze van. Szinte ugyan olyan alapanyagokból készül, de mások az arányok, más a hús íze, állaga, és ez az eltérés adja a kakaspörkölt igazi bukéját. De most azt hallottam, hogy be fogják tiltani a kakaspörköltet. Állítólag van egy új, nagyon píszí receptkönyv, az a címe, hogy „Integrált kakaspörkölt”.

Az előszóban leírják, miért van szükség az új receptre: felmérések szerint sokan nem szeretik a kakaspörköltet. Túl intenzív az íze, csípős, és a csirkénél sokkal zsírosabb. Probléma még, hogy egyesek kilopják az alapanyag egy részét, de olyan is van, hogy valaki az egész alapanyagot másoktól lopja. Az is baj, hogy nincs központilag szabályozva, mennyi sót kell a pörköltbe tenni, így saját ízlése után megy mindenki, és ebből fakadóan elhangozhatnak olyan mondatok, hogy: „Én úgy nem szeretem, ahogy te készíted!”. Ez pedig – mint tudjuk – a társadalmi békétlenség melegágya!

Az új recept szerint a kakaspörkölt csirkehús ízű kakasból készül. Ez így szélesebb rétegek számára emészthetőbb, és a tudomány mai állása szerint egészségesebb is. Néhány szakács ugyan felhívta a figyelmet arra, hogy a földeken, építkezéseken dolgozók számára szükség van a kakasban lévő sok kalóriára, de a válaszadó azzal érvelt, hogy az emberek zöme ma már városokban lakik, így az egységes szabványokat inkább hozzájuk igazítják. A szakácsok rövid reagálása szerint lehet, hogy nem a kakaspörkölttel van a baj, hanem azzal a szemlélettel, amely nem képes megkülönböztetni élethelyzeteket egymástól, és arra törekszik, hogy homogén masszává gyúrja a kakaspörkölt és a csirkepaprikás rajongóit.

Fontos változás még, hogy az integrált kakaspörköltben maximum fél kiló hagyma lehet! Eddig két kiló volt, de többen fogják szeretni a kakaspörköltet, ha ebben a tekintetben is közeledik a csirkepaprikáshoz, hiszen így sokan észre sem fogják venni, hogy nem is csirkepaprikást esznek, hanem kakaspörköltet. Az új recept készítői szerint minél inkább elmosódnak a különbségek, annál jobb az asztalhoz ülő családoknak!

A sózás problémáját is hasonlóan kell megoldani: a Központi Só Hivatal ajánlást készített a fűszer kívánatos mennyiségéről, hogy a kakaspörkölt ebben is hasonlítani tudjon a csirkepaprikáshoz. Persze, megint csak voltak okoskodók, akik szerint nem minden só íze ugyan olyan intenzív, vannak helyek, ahol nagyon erős, más helyeken enyhe, sőt, van olyan különleges só is, ami a cukorhoz hasonlóan édeskés. A recept készítői szerint lehet, hogy vannak különbségek, de ez éppen, hogy veszélyforrás! Már készítik azt a törvényt, mely csak annak a sónak a használatát engedélyezi, ami megegyezik a KSH íz mintájával – amit a többség használ a csirkepaprikáshoz. Ugyan a természet folyamatosan termelni fogja az ettől eltérő ízű sókat is, de azokat addig kell kémiai eljárásokkal kezelni, amíg olyan ízük nem lesz, mint a csirkepörkölthöz használt sónak.

Fontos változások a fentiek, de a legnagyobb vita az alapanyag beszerzésének és felhasználásának módja körül van! Radikális szakácsok egy csoportja tüntetést szervezett nem rég, hogy egyáltalán ne is legyen kakaspörkölt, hiszen mindenki jól tudja, hogy a csirkepaprikás sokkal finomabb. Megjelentek persze az ellentüntetők is, akik magasra emelt táblákra felírták, hány kakas múlik ki évente amiatt, hogy az ólban a többségben lévő csirkék eleszik előlük a kukoricát.

A megfontolt és józan szakácsok mindkét tábort elítélik, és munkacsoportokban vizsgálják, vajon a csirkepaprikásból lopnak ki több alapanyagot, vagy a kakaspörköltből. Azt is feltérképezik, hány csirkét és hány kakast lopnak el, hogy pörkölt készüljön belőlük. Egy speciális képlettel ez után meg lehet saccolni, hány csirkepaprikásra hány csirkelopás, és hány kakaspörköltre hány kakaslopás jut. Az integrált kakaspörkölt receptje tehát minden szempontból alapos kutatómunka eredménye.

Átérezve a probléma súlyát, mi is megírtuk a saját receptünket. A legfontosabb pontok:

  1. Családunk valamennyi tagja ellenzi az integrált kakaspörköltet. Egyöntetű vélemény, hogy pont az ízek és zamatok különbözősége a lényeg, teljesen értelmetlen csirkepaprikás ízűvé tenni a kakaspörköltet. Minden étel legyen az, ami.
  2. Maradjon benne sokkal több hagyma, bor és fűszer – ettől olyan az íze, amilyen! Nem kell mindig mindenkinek ezt enni, de aki szereti, az így szereti.
  3. Tudjuk, hogy sok kakaspörkölt rossz ízű. Ennek két oka van. Az első: ahány háztartás, annyi ízlés. Második: sokan tényleg rosszul csinálják. Elbénázzák, túlfőzik, kilopják az alapanyagot – ezer dolog miatt lehet rossz a kakaspörkölt. De ha valaki betartja a receptet, annak jó lesz a főztje!
  4. Legalább annyi rossz csirkepaprikás készül, mint kakaspörkölt! Nem az ételekkel van a baj, hanem a receptek mellőzésével.
  5. Az alapanyagokat sokan lopják. Mindkét ételhez. Ez nem az étel hibája. Ez a bunkó, prosztó, lopós szakácsok miatt van. Azt javasoljuk – családilag – hogy a két étel egybeolvasztása helyett a Szakács Kamara alkossa meg azokat a szabályokat, melyek mindenkire érvényesek, és azután gondoskodjon azok betartatásáról is. Ez azt eredményezné, hogy a finom kakaspörkölt és a finom csirkepaprikás is megmaradhatna, a rosszakat meg kiöntenénk a malacoknak.
  6. Ehhez persze az is kell, hogy kimondasson egy ételről, ha nem jó ízű. Azután meg határozott mozdulattal kell a malacoknak kiönteni, különben fele a konyhaajtó küszöbén fog landolni, és idővel nagyon büdös lesz.
  7. Apropó, kiöntés: ha akár a kakaspörkölt, akár a csirkepaprikás kiborul, és tönkreteszi mások terítőjét, erős hatású tisztítószer használata javasolt!
  8. Azok számára, akiknek nincs akkora edénye, hogy egy egész csirke vagy kakas beleférjen, állami támogatással árusítsanak a boltok kisebb kiszerelésű alapanyag csomagokat is, így az íz és az élmény is megmarad mindenkinek.
  9. Minden egyéb beavatkozást ellenzünk mind a kakaspörkölt, mind a csirkepaprikás tekintetében.

Biztosan nem egyszerű megoldani javaslatunkat, de kérjük megfontolni, mert nagyon szeretjük a csirkepaprikást is, és a kakaspörköltet is!

Szerintünk nem kerül többe, mint az integrált kakaspörkölt bevezetése, de ha kicsit többe is kerülne, megérné, hogy változatos ételek kerülnek az asztalunkra.

Üdv: egy amatőr szakács.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr495245783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása