Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

Bolyki Gyuri írása

Ül otthon Fischer Ádám, Schilling Árpád és Schiff András. Készülnek a következő előadásukra. Fischer nézegeti a partitúrát, Schiff balkéz-skálázik, Schilling pedig egy új darab fordítását ellenőrzi.

Aztán egyszer csak úgy gondolják, itt az idő! Most már nem mehetnek tovább úgy a dolgok, mint eddig! Felfüggesztik a gyakorlást, felhívják hasonló nézeteket valló művészbarátaikat, és megbeszélik, hogy most pedig egy közös közleményt fognak kiadni a Magyarországon tapasztalható kulturális diktatúra miatt.

Oké, oké – mondja Dietmar Schwarz, a Berlini Opera intendánsa – de ki fogja megírni a szövegét? Mert én nem ismerem annyira a magyar helyzetet!

Nyugi! – felelik magyar barátai. Budapesten már írják.

És valóban, másnap mindenkinek az email fiókjában ott a német nyelvű tiltakozó szöveg.

A nem magyar művészek elképedve olvassák a szörnyű diktatúra leiratát. Olyanokat, mint hogy: "Az új magyar alkotmány (az Alaptörvény) gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek".

Ez a marhaság persze nem igaz, az Alaptörvény csupán azt rögzíti, hogy a Magyar Művészeti Akadémia egy köztestület. És mint ilyen, a művészetekre szánt állami támogatások egy részét ők kezelik (osztják szét). Tehát a tiltakozásban olvasható mondat hazugság. Ha igazat akartak volna mondani, oda kellett volna írni, hogy: "Az új magyar alkotmány (az Alaptörvény) gyakorlatilag rögzíti, hogy az állami támogatások EGY RÉSZÉNEK elosztásánál a "keresztény-nemzeti szellemiségű" műalkotások előnyben részesüljenek". De nem írták oda. Fischer és Schilling pontosan tudja, hogy nettó hazugságot írt alá, Schiff nem biztos, hogy átlátja a hazai kulturális élet pénzügyi támogatási rendszerét.

Aztán azt is írják, hogy „az alaptörvény teszi az akadémiát a művészet támogatására szánt közpénzek elosztásának legfőbb döntnökévé.”

Tehát akkor nem számít közpénznek a színházaknak és zenekaroknak adott több tízmilliárd Ft-os támogatás? És az NKA által szétosztott 6 milliárd sem? És a Nemzeti Filmalap által szétosztott kb. 6 milliárd sem? És a Miniszteri Keret (melyről kizárólag a miniszter dönt) sem, melynek pontos összegét nem tudom, de minimum 1,5 milliárd.

Csak az MMA 2,5 milliárdja közpénz.

Fischer és Schilling tudatosan hazudik ismét, és erre már Schiff sem gondolhatja, hogy igaz lenne. De szerintem a derék külföldi barátok sem olyan hülyék, hogy ezt elhiggyék.

Sebaj, ha hazugság, legyen még nagyobb: "derék konzervatív művészek zárt köre jogot kap arra, hogy az ország valamennyi művészeti alkotója vonatkozásában meghatározó szerepet játsszon az állami támogatások, jövedelmek, ösztöndíjak, állami díjak odaítélésénél".

VALAMENNYI MŰVÉSZETI ALKOTÓ-t abból a 2,5 milliárdból fognak támogatni?!

Fischer, Schiff, Schilling! Észnél vagytok?!

Még egy utolsó idézet: "Felszólítjuk a magyar kormányt és a magyar országgyűlést, hogy a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló szabályokat, amelyeket valamennyi demokratikus erő tiltakozása ellenére, egyoldalú módon fogadtak el, vonják vissza,…”.

Élcelődhetnék azon, ahogy visszaköszön a szocializmus emléke, mikor is kizárólag a kommunisták számítottak demokratának, de nem teszem.

Inkább felszólítom Fischert, Schiffet és Schillinget, hogy ne hazudjanak! A többivel nem foglalkozom, elég baj az nekik, hogy ilyen barátaik vannak.

De nekünk is elég bajunk van, nincs szükség erre a mocskolódásra. A legtöbbet azzal ártanak e komoly művészek, hogy hazugságaik miatt akkor sem fogják komolyan venni őket, amikor tényleg oda kéne figyelni rájuk. Így focizza magát partvonalon kívülre az értelmiség egy része…

Szomorú, mert nehéz lesz betölteni az általuk hagyott űrt.

És befejezésül még egyszer:

Fischer, Schiff, Schilling! Kedves művésztársaim!

Kérlek titeket, NE HAZUDJATOK!

Köszi!

Gyuri

(Az idézeteket az Index cikkéből vettem.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr805284155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evonoir 2013.05.14. 12:23:34

A levéltől függetlenül, elég gáz helyzetben van a kultúra MO-n.
Működő színházakat tesznek tönkre (VI-os kategória), jól igazgató igazgatóknak kötnek útilaput a talpára (Márta István, Alföldi Róbert, Szabó György (Trafó)). Alternatív közösségi tereket zárnak be (lásd Tűzraktér, Sirály). Arra alkalmatlan csókosok kerülnek intézmények élére (Dörner, Nemcsák), és igen, Fekete Györgyök mondják meg, hogy mi a magyar, hogy ki magyar. Kerényi Imrék borzolják a kedélyeket. Vidnyánszki Attila dönt a színházak pénzéről, ő dönti romba az alternatívokat, ő állítja össze, hogy ki döntsön arról, hogy ki legyen a Nemzeti igazgatója. Juliskázó politikusok kritizálják Alföldi János vitézét. A Három nővért a harmadik felvonással kezdő Vidnyánszki kritizálja Alföldit, mert az nem a szerző akarata szerint állít színpadra egy művet. Nincs ez jól. Észnél vannak ezek? Szólj nekik, hogy ez így nem jó!
süti beállítások módosítása