Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

Bolyki Gyuri írása

Ugyan úgy fognak bemenni a vasárnapi istentiszteletre a gyülekezet tagjai, mint eddig. Adnak egymásnak egy-két puszit, "hogy vagy-hogy vagy?", majd leülnek, közösen énekelnek, és hallgatják a tanítást.

Kívülről minden ugyan olyan lesz, mint eddig.

De néhányak szívében mostantól másképp fog visszhangozni az a bibliai tanítás, hogy "bízd az Úrra a te dolgaidat".

Az egész közösség élete kicsit megváltozik. Mostantól a gyülekezet tagjainak egyik legfontosabb kérdése az lesz: kikből áll a Magyar Evangéliumi Testvérközösség? Hogyan viszonyul egymáshoz az internet szerint országosan HAT gyülekezethez tartozó, élő hitű, imádságos szívű keresztények csoportja, és az a többezres tömeg, akik csak azért lettek a gyülekezet tagjai, hogy megmaradjon az állami támogatás? A pénz.

Vajon van-e bármiféle lelki-szellemi következménye annak, amikor egy gyülekezet létszáma ezrekkel bővül – de olyanokkal, akik soha nem voltak, és ez után sem mennek istentiszteletre? Létezésüknek valójában csak egy oka van: a gyülekezet annyira ragaszkodott az állami támogatáshoz, hogy ilyen módon felelt meg az elvárásoknak.

Most nem arról van szó, igazságos volt-e a kormányzat eljárása, vagy sem.

Azon tűnődök, vajon, ha egy közösség anyagilag nehéz helyzetbe kerül, meddig mehet el a különböző praktikák használatában? Mennyit ér a pénz, mekkora értéke van az állami pénzen végzett szolgálatnak?

Vajon van-e bármilyen következménye annak, ha egy keresztény gyülekezet tagsága Mszp-s, Bajnais és Gyurcsányos tüntetéseken verbuválódik – a "politikai szabadságharc" jegyében? (Persze, ha ez Fidesz tüntetésen történne, ugyan így feltehetnénk a kérdést.)

Befolyásolja-e egy keresztény közösség lelki-szellemi életét, ha olyan tagjainak köszönheti anyagi javait, akik egy része szobordöntögető, másik része belerúg és/vagy végigcipeli a városon a jelenlegi miniszterelnök szobrának levágott fejét, egy újabb része pedig "Baszd meg az Orbánt, baszd meg a kormányt" rigmusokra csápol?

Van-e bár mi jelentősége annak, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség tagságának egy része nem az evangélium hívásának engedve lett gyülekezeti tag, hanem a Klubrádió politikai hirdetését hallva?

Visszaüthet-e bár milyen téren, ha egy keresztény gyülekezethez azért csatlakoznak több ezren, mert ezzel szeretnék kifejezni a fennálló politikai hatalommal szembeni tiltakozásukat?

Olyan kérdések ezek, melyekről nem hittük, hogy valaha felszínre fognak kerülni, így nincsenek is válaszaink. Az Iványi Gábor által vezetett Magyar Evangéliumi Testvérközösség azonban életre hívta e problémát. Kívülről nem fog tudni senki segíteni a megoldásban, a gyülekezet lelki-szellemi érettségén múlik, hogyan dolgozza fel ezt a helyzetet.

Ma annyi biztos, hogy összejött a tízezer aláírás, a gyülekezet jogosult az állami támogatásra. Hivatalosan is elnyerte a támogatott egyház státuszát.

Amit nem tudunk: vajon nem hivatalosan milyen státuszba került?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr485548492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evonoir 2013.10.08. 11:01:28

Jó cikk!!! Kár, hogy tele van hülyeséggel. Azt tudod, hogy az országgyűlés (ne cifrázzuk: a Fidesz) hány vallási közösségnek adott bevett státuszt több lépcsőben? 32-nek. Ebből tudod hánynak van tízezer fölötti taglétszáma? 5-nek. Akkor szerinted miért nem kapott a MET bevett státuszt? Hopp, csak nem azért, mert a Fidesznek nem tetszik a MET? És innentől kezdve nincs is miről beszélni. Aki a Fidesznek nem tetszik az dögöljön éhen, zárja be az intézményeit, hagyjon föl az eddigi tevékenységével. Mindezt teszi egy Kereszténydemokrata párttal a hátizsákjában. Hát a KDNP is nagyon keresztényien viselkedik a többi egyházzal, a tolvaj fővadászmesterről nem is beszélve.
És egyáltalán abba miért beszél bele az egyház, hogy én hol gyakorolhatom a vallásom?
Szerinted hány ember vallja magát ma Mo-n Római Katolikusnak? És szerinted ehhez képest hányan gyakorolják ténylegesen a vallásukat? Mert ezen az alapon köpje szembe magát a Római Katolikus egyház is.
És jobb ha tudod, hogy a MET még nem nyerte el a támogatott státuszt, még át kell esnie egy nemzetbiztonsági átvilágításon, ahol indoklás nélkül visszautasíthatják őket, és a Fidesznek (oh pardon a parlamentnek) is jóvá kell hagynia a státuszba való beemelést. Pontos írás volt, köszönjük, nagyon felkészültél erre az írásra.

Bummer 2013.10.17. 14:07:40

A statisztikák szerint egymillió gyakorló katolikus van.
A poszt arról szól, hogy mégha igaz is, hogy amiatt nem lett Iványi és a többi 999 kisegyház bevett egyház, mert nem tetszik a Fidesznek, megéri-e behazudni a tagságot. (Mint ahogy a katolikusoknak sem, lásd a tiedhez hasonló kritikákat.) Amúgy emlékeim szerint a Bolyki testvérek is egy kisegyházhoz tartoznak.
süti beállítások módosítása