Partnerek

kaposfest_logo01.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg


zene_hu_logo_nagy.jpg

Friss topikok

  • lászlóági: @Dolcimelo: bizony anno én is így kezdtem tanulni, de azutn ennek véget vetettek bizonyos okok! (2020.06.21. 15:27) ZAK vs KONZI
  • holdbélicsónakos: Kedves Gyuri! Most már én is félek... TŐLED. Üdv! Papp Máté volt művész-ember munkatárs (2014.03.28. 22:45) Most már én is félek
  • Digitmokus: Az uncsim kislánya, akinek ugye meg volt engedve hogy nézze az XFaktort, odáig volt ezért a csajér... (2014.01.06. 11:13) Pornós Krasznai
  • Barna Páli: Üdv! Szeretnék valamit kérdezni. Szerintem ha az A hang 432 Hz, akkor annak az oktávja 216 Hz, és ... (2013.12.27. 23:23) 432
  • dittacsello: Kedves Gyuri! Jó, hogy leírtad ezeket. Ha meg is valósulna az 50 kiváló tanár alkalmazása, mi lesz... (2013.12.20. 20:37) Merre tovább Zeneakadémia?

Bolyki Gyuri írása

Tudod, tisztellek, szeretlek, és pont ezért fontos a leveled. Olyannyira fontos, hogy szeretném, ha a sok mocskolódó kommenten kívül kapnál egy szakmabeli, higgadt, tárgyilagos reagálást. 

Legfontosabb mondataidra szeretnék reflektálni, és megosztani gondolataimat.

„…nem dughatom tovább a fejemet a homokba. 15 lemez, számtalan rangos díj után úgy döntöttem, hogy befejezem itthoni tevékenységemet.” 

Péter!

A fenti idézet kapcsán tényleg ne dugjuk a fejünket a homokba!

15 lemezről írsz. Tudom, volt olyan időszak az életedben, amikor jól fogytak a lemezeid – mint általában minden tehetséges előadónak. De azt is tudja az egész zenei szakma, hogy azok a típusú lemezek, melyek a nevedhez (is) fűződnek, tíz éve folyamatosan csökkenő számban keltek el. Az elmúlt öt évben, ha egy ilyen kiadványból megvettek 1500 példányt, az már óriási sikernek számított. Ez nem csak rád volt érvényes, hanem az egész szakma hozzád hasonló kaliberű és stílusú előadóira. A CD ipar összeomlott, ezt öt éve mindenki látja, tudja. Ennyi ideje készül az egész zeneipar átállni, megújulni, együtt élni az új kihívásokkal. Péter! Az, hogy a lemezek nem jelentenek megélhetési lehetőséget, nem új dolog, és nem csak téged érint! Legfeljebb annyiban érint téged jobban, hogy nem találtad meg a módját az átállásnak, nem sikerült felkészülnöd az új korszak új kihívásaira.

A „számtalan rangos díj” kapcsán szeretném eszedbe juttatni szakmánk alapvető mondását: a művész nem díjakért dolgozik – bár a munkáját díjazhatják. Tényleg sok díjat kaptál, ezek egy része szakmai elismerés, másik része annak honorálása, hogy komoly szerepet vállaltál egy politikai irányzat népszerűsítésében. De sajnos, díjért még senki nem kapott kenyeret a boltban. Ugye, ez sem újdonság?

„…befejezem itthoni tevékenységemet. Ennek számos oka van.
Az egyik ok a hazánkban tapasztalható fasizálódás.”
 

Péter!

Ez – és a többi, cigányozós, zsidózós – megnyilvánulás nem méltó egy alkotóhoz, egy előadóművészhez! Tudod jól, hogy a zsidóság vezetőinek kijelentésével („Magyarországon a zsidóság reneszánszát éli”) sincs szinkronban ez a kijelentés, és azzal sem, amit te magad megtapasztalsz. Ha valamikor, hát az MSZP-SZDSZ kormányok idején volt fasiszta masírozás, cigánygyilkosságok, de volt nekünk izraeli állampolgárként idetelepített Szabó Albert dísz-nácink, és sikerült úgy „lehozni” az MSZP-SZDSZ kormánynak a nyolc évét, hogy Parlamentbe kerülhetett a Jobbik. Ha valamikor, hát ezekben az időkben kellett volna „fasizálódásról” beszélni, nem ma. Ez a kormány azzal küzd, hogy az elődje parlamentbe juttatta a Jobbikot! De, ha úgy érzed, hogy téged ennyire zavar valami, akkor tegyél ellene a saját eszközeiddel, mint művész! Pont most lenne szükség rád, alkoss, szólalj meg!

De én inkább maradnék a szakmai résznél! 

„Szakmailag soha nem volt szerencsém. Más híres előadókat kísértem, egy méterrel a hátuk mögött, és ennek szimbolikus jelentősége is volt. 
A második vonalban születtem, és ott is maradtam.”

Péter! Semmi szimbolikus jelentése nincs, és nem is volt annak, hogy híres előadókat kísértél! A legtöbben így kezdik, teljesen normális dologról van szó. Lehetőséget kaptál zenészbarátaidtól, hogy megmutasd magad a közönségnek, hála Istennek, sokan voltak, akik látták tehetségedet, és szerettek volna segíteni az előrejutásban. Az, hogy végül nem sikerült az élvonalba kerülnöd, egyáltalán nem kirívó eset, hiszen a „feltörekvő” művészek 90%-a a második vonalban marad. Nincs egy tucat azoknak a – most is színpadon álló – művészeknek a száma, akiknek összejött az előrelépés! Általában elmondható, hogy aki jó a második vonalban, az ritkán jó az első vonalban. Pont azért jó valaki „asszisztnak”, mert tehetséges, ügyes, szorgalmas, de nem annyira erős egyéniség, hogy elhomályosítsa a főhőst. Sokaknak pedig az a problémájuk, hogy nem olyan típusú egyéniségek, akiért a közönség hajlandó önálló produkcióként is pénzt fizetni. Nézd meg: hány háttérvokálos kezd szólókarrierbe, és hány marad talpon?!

Szóval, ez a megélésed teljesen normális, és semmi egyedi nincs benne! A zeneipar így működik!

Így folytatod:

„Később a saját lábamra álltam. De a Rádiók nagyon keveset játszották a dalaimat, emiatt nem lehettek slágerek azok.”

Ezzel kapcsolatban három dolog:

  1. Az a művész, aki saját lábára áll, kell, hogy rendelkezzen egy hosszú távú elképzeléssel arról, hogyan építi fel karrierjét. Azt is pontosan ki kell jelölnie, mik azok a visszacsatolási pontok, melyek igazolják elképzeléseit, és mik azok az események, melyek megtörténte azonnali újragondolásra kell, hogy késztessék tervei kapcsán. E jól átgondolt stratégia nélkül nem merészség, inkább botorság önállóan elindulni ezen a pályán.
  2. Sok számodat játszották a rádiók – de ezek szerint nem eleget ahhoz, hogy abból ma is profitálni tudj. Azt azonban te dönthetted el, akarsz-e olyan számot előadni, ami „rádióbarát”, vagy sem. Te is, és zenésztársaid is képesek lettek volna megírni egy „3:20 – 120bpm” típusú dalt, és máris ment volna. De valamiért nem ezt az utat választottad. Mint ahogy nagyon sokan mások sem voltak erre hajlandók, de ők nem panaszkodnak amiatt, hogy nincs rádiójátszásuk.
  3. Rengeteg előadóművész van, akinek egyetlen nótája sem megy rádiókban. Amíg nem volt Jazzy rádió, a Brothers-nek soha, sehol egyetlen dala nem volt hallható. De nem is akartuk! Berendezkedtünk arra, hogy mi nem rádióbarát gagyi-zenét csinálunk, és ezen az úton járunk 25 éve. Ez egy teljesen normális létezési mód a zenei életben, nem jelent ellehetetlenülést, sőt! Az a tapasztalatom, hogy annál magasabb jegyárat/gázsit tudsz elkérni a koncertjeiden, minél távolabb vagy a bulvártól és a kereskedelmi rádióktól.

 

„Az elenyésző számú koncertek helyét átvették a vendéglátó helyek és a céges, sonkatekercs mellé játszott aláfestő zenék. Utáltam, ahogyan hátat fordítva zabáltak jólöltözött hölgyek, urak, akik felettébb leszarták a produkciót.”

Kilenc évig voltam rendezvényszervező. Nincs a zenei életben olyan „sztár”, aki ne lépett fel volna rendezvényeken. Ez nem szégyellnivaló, nem alávaló munka, hanem szolgáltatás. Van, akit arra kérnek fel, hogy produkció legyen az eseményen, van, akit aláfestő zenének. Mindenki eldöntheti, mit vállal el.

„Ma már ezeket visszasírom, mert játék közben a számlakönyvemre koncentráltam, a családomat tartottam el abból, hogy a művészetemet a kaszinótojás mellé felszolgálták. De ma már nincsenek ilyenek. A cégek csődbe mentek, de addig még gyorsan, a helyemet átvették a napi rendszerességgel jelentkező tehetségkutatónak álcázott valóságshowk hősei, akik három percig tündökölnek, de utánuk folyamatosan jön az utánpótlás, és mivel tehetségekben rendkívül gazdag ország vagyunk, kilátás sincs arra, hogy az elkövetkező 30 évben ne takarja ki valaki néhány percre a napot.”

Bizony, elmúltak azok a szép idők! A rendezvénypiac bedőlt, alig van megrendelés, és ezt minden muzsikus megérzi. Van olyan élvonalbeli zenész barátom – ha megmondanám a nevét, nagyon csodálkoznál! – aki 2008-2010 között rendszeresen éhezett! Annyira nem volt fellépési lehetőség, hogy már az evés is probléma volt számára. Szerencsére, azóta kicsit javult a helyzet, de koránt sem olyan biztos megélhetés ma zenésznek lenni, mint amilyen a válság előtt volt. A legtöbben rájöttek, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a külföldi fellépésekre, hiszen olyan sok tehetséges zenész van hazánkban, hogy lehetetlen a hazai piacról ennyi embernek megélni.

„Koncertek nincsenek. Felkérnek, aztán lemondják.”

Ez azért nem így van! Hála Istennek, az utóbbi egy-másfél évben a legtöbbek számára kicsit javult a helyzet a zenei életben. Azt el tudom képzelni, hogy ezt te nem érzékeled, de akkor meg kell vizsgálni, miért mennek el egymás mellett az igények, és az általad nyújtott produkciók, majd igyekezni kell összhangba hozni a kereslet-kínálati oldalt. Most mondhatod erre, hogy te nem ilyen művész vagy, de én meg csak azt tudom válaszolni, hogy LEGYÉL ilyen művész! Elfogytak a támogatások, baráti felkérések, csak a piac maradt, és aki onnan akar magának pénzt, annak tudomásul kell vennie a piac szabályait!


„Öt évente csinálok baráti segítséggel, saját szervezésben egy-egy nagyobb produkciót, de két hónap próba, felkészülés ,az életművem bemutatása után kicsit zsebbe kell nyúlnom a végén, miután mindent kifizettem.”

Azt hiszem, itt van a legnagyobb baj. Ez a mondat arról árulkodik, hogy – bár a legmagasabb színvonalú is lehet egy produkció – hozzáértő gazdasági emberek nélkül ma már nem lehet „életben maradni”! Ez egy kőkemény szabály, ami alól addig van kibúvó, amíg baráti alapon kapod a megrendeléseket és a támogatásokat. Ha ezek nincsenek, marad az üzleti alapú szervezés, mely csak üzleti alapon lehet anyagilag is sikeres.

„Maradnak a vendéglátó helyek, ahol mikroszkopikus összegeket fizetnek, és néha még abból is alkudnak. Volt egy nagyon jó színházi ötletem is , de senkit nem érdekelt, de mégcsak vissza se hívtak, hogy ezt elmondják nekem.”

Péter!

Volt EGY színházi ötleted, amire nem voltak vevők?! EGY ötleted nem jött be?! Nekem évente 25 ötletem van (éppen most három helyen harcolok, hogy színházba kerülhessen egy-egy művünk) és van, hogy abból nem lesz semmi! Ne hülyéskedj, hogy egy ötleted elbukása után elveszted a kedved! Hát, ha te nem dolgozol a sikereden, más miért dolgozna?! Hozz elő másik 100 ötletet, egészen addig, amíg utat nem törsz valamelyikkel magadnak!

„Az életem során összegyűjtött javaimat eladtam, amit mind feléltünk. Zongora, ami sokat jelentett nekem, gitárok, amelyeket a spórolt pénzemből vettem. Néhány hete egy 30 éve dédelgetett 66-os Stratocaster gitártól váltam meg, amelynek eladása(nagy érték) pont egy hónapi megélhetésünket biztosította. Pedig nem élünk nagy lábon. Ez nem normális dolog. Ez az ország élhetetlenné vált.”

Senki nem él ma nagy lábon. Mi sem, és a körülöttem lévő zenészek sem. Nem ismerek olyan muzsikust, aki csak megközelítőleg képes lenne megkeresni a válság előtt megszokott összeget. „Ez nem normális dolog.” Sajnos, tényleg nem. De egyszer muszáj visszafizetnünk a rengeteg felvett (és elpazarolt) kölcsönt – és éppen most, éppen ránk osztotta a sors ezt a szerepet. Vége a kamu fejlődésnek, nincs pénz ígérgetni a semmire, most bizony a kasszához kell járulnunk, akár tetszik, akár nem. Számomra nem az a kérdés, hogy kevesebből kell-e megélnünk, hanem az, hogy mivel tudok én hozzájárulni ahhoz, hogy minél hamarabb kimásszunk abból a sz..ból, amit nem is én lapátoltam ide. Sírhatnék, hogy ez igazságtalan, pocskondiázhatnám a választókat, akik nyolc évig egy béna MSZP-SZDSZ kormányt szabadítottak a nyakunkra, de nem teszem. Ezt hívják demokráciának, és felelősségteljes magatartásnak. Dolgozom, hogy legalább majd a gyermekeimnek jobb legyen. A saját területemen húzom az igát, miközben totálkárosra zúzott 20 éves autómat egy 15 évesre cserélem. Nem most fogunk újat venni…

„Értéktelenné vált az érték. Felment az ára a selejtnek.”

Ez nem igaz! Ha csak azt mondom neked: LGT-Aréna-3x teltház, akkor talán többet nem is kell bizonygatnom: az emberek igen is hajlandók pénzt adni a számukra értékes produkciókért!

Az egy más kérdés, hogy sok előadó azt éli meg, öt éve még hajlandók voltak fizetni értük, ma már nem. Itt újra visszakanyarodunk oda, hogy meg kell találni a kereslet-kínálati egyensúlyt!

Miután sok-sok problémát leírsz, így folytatod:

„Ezért úgy döntöttem, hogy elindulok valamerre. Még nem tudom igazán merre. Dél felé, vagy inkább északra? Sikerül-e, vagy nem? 57 éves vagyok. Ennyi idős korában apám már vágta a centiket a nyugdíjhoz. Nekem se nyugdíjam nem lesz, se centim.”

Én pedig azt javaslom, Péter, ne menj sehova! Egyrészt, annyi zsidózás, cigányozás, töröközés, amennyi itt van, mindenhol van, sőt! Másrészt sehol nem fognak tárt karokkal várni egy olyan művészt, aki saját hazájában sem tanulta meg, hogyan kamatoztassa tehetségét és tudását piaci környezetben. Lehet, hogy balliberális beállítottságod okán ölelő karokat találsz valahol, de ha igazi művész vagy, utálni fogod, hogy nem a dalaidért szeretnek, hanem mert jól odamondtál ennek a szemét rezsicsökkentő jobbos kormánynak. Nem igaz, hogy máshol kell meghúznod magad, ahol értékelik a tudásodat – mert azt itthon is értékelik! De meg kell találnod az utat a közönséghez, a TE közönségedhez! Azokhoz, akik nem azzal állnak ki melletted, hogy hangzatos beírásokkal szaporítják a kommentek számát, hanem megveszik a lemezedet és a koncertjegyeket. Ha azoknak a fele lemezt vett volna tőled, akik most olyan nagyon sajnálnak, az egyik leggazdagabb zenész lennél! Ne engedd, hogy álságos „rajongóid” félrevezessenek! Ők nem a te rajongóid, ők azért rajonganak, mert egy művész beszólt a zorbánnak. Hirdess meg egy Gerendás koncertet még ezen a héten, és nézd meg, hányan veszik meg a jegyet, hányan fognak lemezt venni. Ha tényleg olyan sokan, mint ahányan a sajtóban/interneten melléd állnak, jövő hónapban új házat vehetsz magadnak. Ha kevesen, akkor lépd át a most oly hangos tömeget, távolodj el tőlük, és keresd meg a saját közönségedet!

Kapaszkodj a gitárodba, és bízz a tehetségedben! A reményt és a jövőképet senki nem fogja „leszállítani” a címedre, csak magadnak tudod megteremteni. Nézz a gyermekeid csillogó szemébe, és kezdj el dolgozni értük, és a hazáért, amiben nevelkednek.

Tehetséges vagy, sikerülni fog!

Üdv: Gyuri

100 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://muvesz-ember.blog.hu/api/trackback/id/tr605188223

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Péter! Nekem jobb ötletem van! 2013.04.02. 16:39:01

Nem találtad meg a módját az átállásnak, nem sikerült felkészülnöd az új korszak új kihívásaira.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

predi 2013.04.02. 14:31:20

Már elnézést, nem mindenben értek egyet a Gerendás leveléből, de. Az hogy manapság nyíltabban lehet zsidóznicigányoznibuzizni, mint az mszp-kormány alatt, azt csak az nem látja, akinek a "rezsicsökkentés" nevű szemfényvesztés szimpatikusnak tűnik. Ha valaki annyira hülye, hogy nem veszi észre, hogy bármilyen rezsicsökkentés, bankadó, telekomadó, amelyekkel majd jól elvesszük a gonosz multik pénzét, végül a zembereken csattan, mert hogy drágább lesz a telefon, az átutalás és a kifli, azt az sem zavarja, ha nyíltan nyilas zenekarok frontemberét, és nyilvántartott agybeteg jobboldali idióta újságírókat tüntetnek ki állami ünnepeken, és hogy az egész kommunikáció és ténykedés arra megy ki, hogy kirakjanak minket az euból.
Ha még hezitált GP hogy elmenjen-e, a levele alatti kommentek alapján (és ezen nagyon kedvesen lekezelő fideszbérenc levél alapján) egy további percig sem gondolkodnék azon, hogy lelépjek-e e szerencsétlen országból, amelyik megérdemli a sorsát és a kormányát. (most jöhet az, hogy akkor miért nem húzok el én a francba, nos azért, mer egyrészt reménykedek, hogy nem tudják elcsalni a választást, és hátha véget ér ez a második mohácsi vész, amit ámokfutnak, másrészt szerencsés helyzetben vagyok, és (még) jól élek. De én is kacsingatok valami civilizált ország felé.) Csókolom. Egy szinténzenész.

jánosbácsi (törölt) 2013.04.02. 15:05:02

Kedves Predi!

Szerintem vegyetek együtt jegyet a Kánaánba Péterrel! Az Ígéret Földje vár rátok és ott még melegebb is van.....úgyhogy rezsit sem kell fizetnetek!

Üdv: Jánosbácsi

predi 2013.04.02. 15:08:02

@jánosbácsi: Látom te is látod a lényeget.

útonjáró 2013.04.02. 15:16:49

Szerintem BGY írása nagyon korrekt válasz GP "búcsúlevelére". Persze egyik sem politika-, vagy érték-semleges levél, így az emberek nagy %-a "borítékolhatóan" annak alapján ítéli meg mindkettőt, hogy mi a politikai szimpátiája. Ami azért sajnálatos, mert ez bizony elhomályosítja a tisztánlátást...

Én tisztelem és szerezem GP-t, mint embert, és sajnálom, ha úgy érzi magát a mai M.o-n, ahogy leírta, de úgy gondolom, ez az "ő mozija". Azt is elfogadom, egyben sajnálom, hogy ha nincs vele egyedül, de szerintem akkor is a kevesek közé tartozik vele, hozzáteszem, szerencsére.

Lehet, hogy ma sokaknak "nem tetszik a rendszer", de az ország - az én véleményem szerint sem - fasizálódik. A "búcsúlevél" többi része pedig a kenyérgondokról szól, amiről sok embernek vannak tapasztalatai az országban.

Azonban vannak, akik a saját felelősségüket is keresik, ill. látják a sorsuk alakulásában, és vannak, akik csak a mások felelősségét, ill. a körülményeket látják benne. Utóbbiaknak nehezebb az élet; akárhol, akármikor.

Ha személyesen ismerném GP-t, és netán tanácsot kérne tőlem, csak azt tudnám jó szívvel tanácsolni, hogy higgye el magáról a régi bölcsességet, hogy ő a maga a "saját sorsának a kovácsa", higgyen abban, hogy amit gondol, mond és tesz, az hajlamos megvalósulni, így van esélyünk olyan életet teremteni magunk számára, amilyet célul tűztünk ki magunknak... Ha pedig valamiért mégsem sikerül? Akkor tanuljuk meg a sorsunkat elfogadni, derűsen és méltósággal viseljük az életet. Itt, vagy bárhol máshol...

jánosbácsi (törölt) 2013.04.02. 15:24:32

@predi: Természetesen látom: adott egy zenész, aki magát másodvonalbelinek tartja, és nem tud megélni, és ezért le fasisztázza a hazáját. Amíg a liberális barátok és el-társak tolták a szekerét, addig jó volt és tehetségesnek érezte magát (mily keserű illúzió), és most hogy válság van és azért amit nyújtani tud nem adnak pénzt az emberek, logikus következtetés, hogy a hazája homofób és fasiszta no meg rasszista és diktatúra van. Más szemében meglátja a szálkát sajátjában nem látja a gerendát.......

predi 2013.04.02. 16:11:14

@jánosbácsi: Nem érted még mindig, látom. Amíg olyan kommentek jönnek a facebookon GP közzétett levelére, hogy 'te rohadt bibsi, jó utat', addig nem kenyérről és nem liberális barátokról van szó, hanem egy olyan közhangulatról, ami a szélsőséges nézeteknek kedvez, hiszen az emberiség (ezen belül a magyarok) nagyon értenek a bűnbakkereséshez a saját bajuk és tehetetlenségük megindoklásában. Ismerjük a viccet: "már megint a zsidók jártak jól"-miután mindenkit hazaküldenek a hentes elől, hogy ma már nem lesz hús. Elképesztő gyűlölködés uralkodik ebben az országban, és ha valaki tényleg kisebbséghez tartozik, százszor jobban érzi magán ezeket a véleményeket, amelyeket félfogról könnyen kiköp az ember. Igenis van fasizálódás ebben az országban, igenis a fidesz tette szalonképesség a jobboldali radikalizmust azzal hogy nem ítélte el számtalanszor a jobbikot, a gárdát, a goj motorosokat (mi van???) a különböző ténykedésekért, és kihasználja az emberek elégedetlenségét saját uralmának megszilárdításában. Az a baj, hogy a sok (gyakran családi hagyományokból adódóan) jobboldali érzelmű ember nem veszi észre, hogy a fidesz eszköznek használja őket, és valójában magasról tesz a nemzeti értékekre. Nekik a szent korona egy eszköz, nem egy ereklye. Az a baj, hogy amikor a hozzád hasonlók erre rá fognak jönni, már késő lesz, nem leszünk eu-tagok, az életszínvonal kb. fehéroroszországé vagy albániáé lesz, és rájövünk milyen keveset ér a mezőgazdaságunk és az iparunk, amikor mindenki messziről röhög rajtunk, mint valami részeg hajléktalanon. Üdv, predi, aki nem zsidó, nem cigány, nem buzi csak egy tisztán látó, nem megtévesztett magyar állampolgár.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.04.02. 16:48:37

Nem tudom, ki az a fickó, meg hol zenél, aki ezt a válaszlevelet írta, de az első szótól az utolsóig egyetértek vele.

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2013.04.02. 16:50:12

Predi, teljesen rosszul látod a helyzetet vagy csak egy bérenc vagy, aki itt is zavart akar kelteni. Akár így van, akár úgy, szánalmas, amit írsz. Komolyan drukkolok neked, hogy felnyíljon a szemed.
Most finom és nőies voltam, és nem írtam le, amit valóban gondolok rólad.

Vitalea 2013.04.02. 16:51:09

Egyrészt: www.facebook.com/peter.gerendas.7/posts/10200865949838814

Gyuri sem érti miről beszélt Gerendás és ez a legborzasztóbb! Mindenki megmagyarázza, hogy hisztis és nem is azért megy, hanem mert béna stb... Tényleg mindenki jobban tudja mit érez egy másik ember? Tán jobban ismerik a helyzetét, mint ő maga?
El kéne fogadni végre, hogy nagyon sok ember azt érzi ebben az országban mint Gerendás. Méghozzá nem alaptalanul.

Gerendás azt írta "fasizálódás" van az országban és ezen az egész jobboldali értelmiség állatira felháborodott! Sőt mindjárt gyurcsányozni és jobbikozni kezdett. Hát akkor tisztázzuk, hogy mi is az a fasizmus:
"A fasiszta állam lényegében egy tekintélyuralmi rendszer, ami mindig valamilyen "szép új világ" felépítését tűzi ki célul, és ahol a cél elérése érdekében végrehajtott központosítás révén mindent egyetlen központi akarat alá rendelnek. A fasizmus a nemzet egységére, hősiességére, a szorgalmas honépítésre alapoz."

Ugyan melyik része az ennek a mondatnak ami felé nem tart Magyarország?

Tán nem a tekintélyuralmi rendszer felé lépkedés az, hogy ha valamelyik független grámium döntése nem tetszik a kormánynak, akkor átírják a rávonatkozó törvényeket és így kikényszerítik, hogy az ő szájízüknek megfelelő helyzet álljon elő?
Ez történt az AB esetében és ez történt legutóbb egy elsőfokú bírósági döntés után is a rezsicsökkentés ügyében. Nem az a kérdés, hogy jogilag lehetséges és törvényes-e a dolog, hanem az, hogy mire mutat:

Tán nem azt ígéri-e a kormány és a miniszterelnök, hogy új világrend lesz amiben mi leszünk a nyertesek? Volt itt már tündérmese meg minden! Majdnem szó szerint a "szép új világ" felépítését ígérik nap mint nap! Sőt, tele is plakátolja vele az országot, hogy Magyarország jobban teljesít.

Tán a cél elérése érdekében nem központosítanak? Felsorolni sem tudom, hogy mi mindent vont magához az állam az elmúlt 3 évben, de példaként álljon itt a közoktatás a kötelező erkölcstannal és hittannal, amely szimbolikusan szépen mutatja, hogy itt bizony a kormány akarja megmondani, hogy mi a helyes világnézet és nevelés.

Végül tán eme kormány nem a nemzet egységére, hősiességére, a szorgalmas honépítésre alapoz? Tessék elolvasni a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát. Ott van fehéren feketén minden közintézmény falán lassan 3 éve, meg tessék meghallgatnia miniszterelnöki beszédeket ami a nemzet nagyságáról és felemeléséről szól.

Jánosbácsi,Önnek sem megsértődni és ítélkezni kéne, hanem azon gondolkodni, hogy miért érzik magukat ennyire szarul olyan emberek ebben az országban, akik itt születtek és éltek 20-30-40-50-60 évet, itt nőttek fel, itt alapítottak családot, ezt a nyelvet beszélik. Azon kéne gondolkodni, hogy hogy a francba jutnak odáig, hogy elmenjenek, annak ellenér, hogy minden ideköti őket!

Segítek: a nem jobboldali konzervvatív emberek élethelyzetüktől függetlenül elég pocsékul érzik magukat ebben az országban és sokan EZÉRT elmennek. Bármennyire nem sikerül ezt fölfogni, nem pusztán azért mennek, mert Orbán Viktor vagy a jobboldal kormányoz és nem pusztán azért mert kevés a munka. Volt már ilyen máskor is és nem mentek el! Ráadásul sok olyan megy el aki most is el tudja tartani a családját és van munkája, szorgalmas, dolgozó és adófizető emberek.

Igenis azért mennek el, mert az ország fasizálódik. Az állam minden csatornán keresztül belemászik az életükbe és rájuk akarja kényszeríteni a keresztény konzervatív értékrendet. A magánéletükbe is belemászik, belepofázik a gyereknevelésbe,a család fogalmába, megkérdőjelezi a kulturális alapértékeket, a szülők erkölcsi nevelési kompetenciáját és minden csatornán keresztül nyomasztja az embereket. Megállás nélkül mondja a népnek, hogy ki a magyar és mi a helyes, pedig erre senki nem kérte és senki nem hatalmazta fel őket!
Gerendás kiváló szót választott.

Nem kell hátrafelé mutogatni, meg elmúltnmyócévezni, mert a "ballibák", már 3 éve elzavarták az SZDSZ-t és lenullázták Gyurcsányt. Téved aki azt hiszi,hogy a jobboldal kergette el őket. Nem a korábbi szavazóik tették. Mert belátták, hogy a korábbi választottjuk szarul dolgozott és adtak egy esélyt a jobboldalnak. Most a jobboldaliak is követhetnék a jó példát és láthatnák és értékelhetnék reálisan azt ami most zajlik! Ezt a kurzust ugyanis ők tudják elzavarni a büdös francba és ennek bőven itt is lenne az ideje, mert pocsékul végzik a munkát!
És ha két oldalról befejeződik az árokásás, akkor el lehet kezdeni valami értelmeset is csinálni a szar pofozgatása és dobálása helyett. Esetleg meg lehetne nézni, hogy mi volt az ami az elmúlt 4 vagy azt megelőző 8-12-25 évben ideig óráig vagy hosszabb távon jó irányba mozdult, mert minden kormány csinált jót is.

predi 2013.04.02. 16:59:22

@Caravallo: Kívánom hogy egyszer neked is felnyíljon a szemed, és ne akkor, amikor már késő. És javaslom Vitalea bejegyzésének tanulmányozását, mert kevesen foglalják ilyen jól össze a lényeget.

predi 2013.04.02. 17:01:33

@Vitalea: Köszi ezt a bejegyzést, zseniálisan rátapint a lényegre.

melza 2013.04.02. 17:02:21

Vannak- elég jelentős számban - ebben az országban, akiknek csak akkor van komfortérzete, ha az ő ízlésük és érdekeik mentén történnek meg a dolgok. Amikor éppen nem ez történik, még, ha az a többség elképzelésével egyezik is, akkor azonnal "fasizmust" kiáltanak, mert ez egy olyan szó, ami miatt gondolkodás, értékelés, tényismeret nélkül el kell ítélni egy országot. Ez egy vezérszólam, elkukorékolják valahol és akórus mindenünnen hangosan fele rá, minegy mit mutat a valóság. Aki pedig nem a saját tapasztalatai szerint tájékozódik, csak szalagcímek alapján, az el is hiszi, hogy ez a virtuális és mesterségesen teremtett rikoltozás a valóság.

papi66 2013.04.02. 17:13:49

Lehet, hogy racionálisan fogom fel a dolgokat, de az élet erre tanított. Ezért mennek el az emberek az országból (fontossági sorrend szerint):
-Rájöttek, hogy nagyon könnyen lehet külföldre - nyugati országokba-kimenni,jó szociális támogatást, segélyt kapni.
- Az ottani bérek - a legrosszabban fizető is -
többszöröse az itthoniaknak. (Ez a múltból származó hátrány)
- A rettentő nagy eladósodás miatt,(mivel ezt kell leszorítani-főleg az EU nyomására) a gazdaság nem tud növekedni, nincs megfelelő számú munkahely.
- Vannak akik nem tudnak, vagy akarnak szembenézni a valós helyzettel, ezért másfajta kifogásokat keresnek, hogy miért mennek el( fasizálódás, antiszemitázás stb)

sirwalter 2013.04.02. 17:29:31

@Vitalea:
- megígérem, nem fogok itt vitát nyitni a fasizmus mibenlétéről, egyrészt mert szinte biztosan parttalan vitát eredményezne, és erre se időt, se energiát nem akarnék szánni, másrészt mert ennek könyvtárnyi irodalma van.
- mégis, mivel - szerintem joggal - ez váltotta ki a legnagyobb vitát Gerendás levele kapcsán, nem mehetünk el szó nélkül a fasizmus emlegetése mellett. Az idemásolt idézet a Wikipedia igen lakonikus szócikkéből való, amely már csak terjedelménél fogva sem lehet elég szabatos, de ha az eleve rövid bejegyzésnek csak egy kis részét idézzük, az esetleg arra jó, hogy a véleményünket alátámasszuk vele, a dolgok valós ábrázolására azonban semmiképpen sem.
- ami a szócikk-idézéséből kimaradt: "Jellegét tekintve [a fasizmus-megj.] egyrészt tömegmozgalmat, másrészt a hatalom gyakorlásának sajátos módját jelenti. Jellemző a vezérelv, a polgári demokrácia tagadása, ill. az etatizmus (az állam mindenek felett). A fasizmus kezdetektől szemben állt a szovjet típusú kommunista elképzelésekkel, gazdasági és társadalmi elképzeléseik szerkezetileg mégis nagyban fedik egymást. A fasizmus deklaráltan elutasítja a parlamentarizmust (kommunista megfelelője: élcsapat, Központi Bizottság), az államot helyezi központba (kommunista megfelelője: párt), és a gazdaságot korporációkba szervezve építi fel (kommunista megfelelője: államosítás, tervgazdálkodás)."
- tudom, hogy aki erre fogékony, az majd elkezdi bizonygatni, hogy ma Magyarországon éppen a fent idézett helyzet áll fenn, csakhogy a döntő többség számára egyértelmű, hogy nem erről van szó. A mai magyar helyzetet fasizálódásként értékelni olyan, mintha pl. Franciaországot formális fasiszta államként határoznánk meg...
- véleményszabadság van, de azért az ilyenek nagyon durva tévedések, és Isten őrizz, hogy valódi fasizálódást éljünk meg akár itthon, akár máshol Európában, de mit mondanának akkor azok, akik ma farkast kiáltanak? Mi olyat tudnának még mondani, amit érdemes lenne tőlük meghallgatni?

Obulus 2013.04.02. 17:59:56

@útonjáró: Sok igazság van benne, de egyáltalán nem korrekt, csak annak tűnik a felületes szemlélőnek. Predinek teljesen igaza van, hogy ez egy "nagyon kedvesen lekezelő fideszbérenc levél". Kár, mert a benne lévő rengeteg igazságot hiteltelenné teszi.

trendo+ 2013.04.02. 18:00:24

@Zimmermann: Aki a tűz közelében üldögél, az melegszik! :)

predi 2013.04.02. 18:03:40

@melza: Azt értsd meg, hogy ez a kormány annak érdekében hogy kiszolgálja a vele szimpatizáló másfél millió embert (igen, 8 és fél millióan nem velük szimpatizálnak) a tűzzel játszik, a mi jövőnkkel, mert az egész rendszerük egyetlen ember hatalmának megszilárdítására van kihegyezve, aki annak érdekében hogy hatalmon maradhasson fél perc alatt kilép majd az únióból, pontosabban kirúgatja magát, hogy a mártírszerep megmaradhasson. És mivel a teljes média immáron az ő zsebükben van a hozzátok hasonló agyhalottakkal el is fogják hitetni, hogy nekünk sokkal jobb az únión kívül. És amikor nem mehetünk majd át ausztriába csak vízummal, amikor simán lesznek áramkimaradások, amikor embereket úgy visznek el a véleményükért, hogy nem hozzák vissza őket, akkor majd ti is elgondolkoztok, hogy érdemes volt-e ennek az embernek és sleppjének a szekerét tolni. És akkor már nem lehet majd bajnaigyurcsányelmútnyócévezni, mert késő lesz. De fogok rajtatok röhögni akkor. Kínomban.

sirwalter 2013.04.02. 18:13:45

@Obulus: szerintem egyáltalán nem lekezelő a levél, én úgy érzem, hogy - természetesen - kritikusan, de jó indulattal, sőt bizonyos szempontból együtt érzően közelít a Gerendás által fölvetett problémákhoz. Érti a problémát, de a felelősségi kör meghatározásában, az okokban és következtetésekben nem ért vele egyet, és ezt a lehető leghiggadtabban és kedvesebben megírja neki. Miért kezelné ezzel le?

Ha azonban valaki olyan kifejezéseket használ, mint a "fideszbérenc", azzal - azt gondolom - nem csak hogy vitatkozni, de beszélgetni sem érdemes, mert nyilván olyan indulatok fűtik, aminek nem tud parancsolni, úgy meg nem lehet beszélgetni. Nyilván vannak, akik Gerendás és Bolyki megnyilvánulásait egy "mszp/szdszbérenc" és egy "fideszbérenc" állásfoglalásaként fogják föl, ők valószínűleg "kiválóan" elüvöltözhetnek egymással, netán válogatott trágárságokkal megkínálva egymást... én az ilyesmit messzire elkerülöm...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.02. 18:49:27

[A liberális kultúrpolitika alapvetése volt, hogy a piacról köll megélni... nem nekik, persze...]

Máshol látom a problémát. Sokat jártunk régen Gerendás Péter koncertjeire, és a "vendéglátós" zenéléseire is (pl. Janis Pub). A múlt évezred végén megjelent zseniális lemez (Átölel a múlt) után egyre inkább csak magát ismételgette, a zenekarából kikoptak az igazán jó zenészek, zeneileg elfáradt a produkció. A dalokat kísérő jó poénok se annyira jók, ha már tizedszer hallja az ember...
Így történt, hogy elszoktunk Péter koncertjeitől és lemezeinek vásárlásától.
Gyanítom, mások is voltak így vele...

[Gyaníthatóan a politikai szerepvállalása is riaszthatott egyeseket, míg a "saját" oldal nem elsősorban azért jár koncertre, hogy anyagilag támogasson valakit.]

Hókarón a nyuszika 2013.04.02. 19:16:44

Kedves Barátaim, bár Zsiga Marcell óta tudom, hogy - a ki mennyiből él meg - egy nagyon szenzitív kérdés (jogosan!), én mégis óvva intenélek benneteket attól, hogy gondolkodás nélkül benyeljétek ezt a: "Néhány hete egy 30 éve dédelgetett 66-os Stratocaster gitártól váltam meg, amelynek eladása(nagy érték) pont egy hónapi megélhetésünket biztosította." maszlagot. Annak nyújtok először innen baráti jobbomban, három rétegű papír zsebkendőt, aki havonta nem tud kijönni 2 millióból - és ezt be is ismeri. Komolyan mondom kezdek ezzel a Gerendással együtt érezni. Azt a zenészt tényleg nem tudja eltartani ez a szakma aki reflexből - a kilátástalanság szakadékának szélén billegő időben is - egy hónap alatt felél 2.155.518 Ft.-ot. És még mielőtt nekem esnétek:

napiarfolyam.hu/

1 USD - 240.84

www.vintageguitarboutique.com/guitars/fender-stratocaster-7

1966 Fender Stratocaster - 8950 USD

8950 USD * 240,84 = 2.155.518

Ebből jöjjetek ki egy hónapban barátaim!

papi66 2013.04.02. 19:51:17

@Hókarón a nyuszika: Price: £8,950.00
Bocs, de nem angol fontról van szó? (Annak kissé magasabb az árfolyama!)

Hókarón a nyuszika 2013.04.02. 19:57:09

Ba**us, TÉNYLEG!!!
Számoljuk újra!

1 GBP - 365.2600

1966 Fender Stratocaster - 8950 GBP

8950GBP * 365,26 = 3.269.077

Így még nehezebb lehet egy hónap alatt kijönni!

Köszi a javítást!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.04.02. 20:15:36

"Ez a kormány azzal küzd, hogy az elődje parlamentbe juttatta a Jobbikot! "

Priceless!

:DDD

melza 2013.04.02. 20:33:11

@predi: Nem az az agyhalott, aki 1,5 millió biztos pártválasztó szavazó számot szembeállítja a maradék lakosságszámmal, csecsemőt, fiatalkorút, gyámság-gondnokság alattit, mindenkit belevéve? Úgy látom Te vagy az, aki csak egy nagyon szűk résen lát ki a szemellenzőjéből!

Kis ember 2013.04.02. 20:35:49

Nos, a politikai részhez nem kívánok hozzászólni, de a szakmaihoz igen.
Jómagam is a vendéglátóiparban dolgozom, mint bárzongorista. Még 2006 körül elkezdtem kiépíteni egy produkciót. Ne konkrét előadásra tessék gondolni, hanem stílusra megjelenésre, stb. Úristen, hány éjszakán át kutattam az interneten rendezvények után, ahova ismeretlenül elküldtem az ajánlkozó leveleimet!
2008 után az addig viszonylagos megélhetést biztosító piac egy pillanat alatt összeomlott.
Mint sok társam én is hajózni kezdtem, teszem ezt a mai napig. Nem bánom, szeretem, és ráadásul vagyok olyan szerencsés, hogy a választott hangszeremhez mindig találok majd állást. De hát én fiatal vagyok és rugalmas. Hányszor láttam zenésztársakat sírni, mikor a 20/perces internet ellenére félórákig beszéltek a családdal, a képernyőn látva csak a gyerekeiket. És mikor hazajövök, idősebb kollégáimon látom, hogy egyre nehezebben élnek. Pedig a szakmai nagyjai vannak köztük, a kottáikat nem vihetném.
Tökéletesen megértem Gerendás Pétert, bár én soha nem akartam mást, mint szórakoztató zenét játszani, így engem nem zavart, mikor a kedves vendégek ... khm .. illuminált állapotban dalolásztak vagy olyan számokat kértek, melyeket nem annyira szerettem.
Mégis mit kellene Gerendásnak tennie? Lemezt kiadnia? A kedves kommentelők közül tegye fel a kezét, aki az utóbbi 5 évben tíznél több CD-t vásárolt! Egy? Kettő?
Zenélni elmenni? NINCS lehetőség. Higgyék el nekem, nincs. Ha lenne, tudnék róla, hívnának engem, hallanék a kollégáktól róla. Ha néha meg-megtalál valaki a régi rendezvényszervezők közül és én nem vagyok otthon, nagynevű zenészek hálálkodnak, ha szólok nekik, csinálják meg.
És a végén: nekem szerencsém volt, mert a családi Kft-be elfért a tevékenységem, nem rótt rám elviselhetetlen, "mindössze" csak hatalmas terhet az adminisztráció.
Szóval aki nem szakmabeli, abban legyen annyi megértés, hogy higgye el: nem nehéz, hanem lehetetlen helyzetbe kerültek az itthoni zenészek. A megoldást nem tudom.

Kis ember 2013.04.02. 20:41:14

@Hókarón a nyuszika:
Ez Gerendás gitárja? Vagy csak egy nethuszár vagy, aki kinézett egy hangszert? Tudod, Merci is is egymillióért meg tizenkettőért is...

Hókarón a nyuszika 2013.04.02. 20:45:34

@Kis ember: Történetesen gitáros... és mivel kb. tudtam, hogy "mennyiért is mérnek" egy Stratocastert, gondoltam rákeresek. A paramétereket Gerendás írta. '66-os és nagy érték. Egyébként történetesen 1966-os, olcsóbb hangszert én nem találtam. De igazad van, lehet hogy Péter gitárja nem volt felhúrozva :) Így legyen az ára "csak" 3.200.000 Ft.

Kis ember 2013.04.02. 20:50:07

@Hókarón a nyuszika:
Aha. És milyen állapotban van a Gerendás gitárja? Te tudod?
Az az érzésem, hogy az ismeretek összességének tudása nélkül fikáztál le valakit...

Hókarón a nyuszika 2013.04.02. 20:55:33

@Kis ember: Zenész ember létedre ne mondd nekem, hogy ez Mercis példa a hangszereknél is megáll. Itt azt fizeted meg, hogy Stratocaster és hogy 1966-os.

Mint ahogyan Steinways & Sons-ból sincsen olcsó meg drága. Van egy márka és egy évjárat szint, ami után már nincsen olcsó hangszer.

De hogy világos legyen:

www.gbase.com/gear/find?keyword=fender+stratocaster+1966&temporary=True&m=250

Hókarón a nyuszika 2013.04.02. 21:01:41

@Kis ember: Te is érzed, hogy ez így kevés!!! De én tényleg tiszta szívből kívánom Neked, hogy találj egy olyan Steinways zongorát magadnak, amit meg tudsz fizetni (mert szerinted van belőle olcsó is) és amin kiválóakat muzsikálhatsz. Én is szeretnék egyszer Strato-n zenélni, csak még nem találtam meg azt a bizonyos "olcsót".

Kis ember 2013.04.02. 21:15:32

@Hókarón a nyuszika:
A hajókon Yamahákon játszom :)
Nézd én ebbe nem mennék bele, lehet, hogy igazad van. Akkor sem hiszem, hogy Gerendás két milliót költene egy hónapban - hacsak nincs valami adóssága is, amit ki kell fizetnie. Nekem is hányszor volt, hogy végigmuzsikáltam az éjszakát, örültem a száz-százötvenezer forintnak - aztán már kellet is a nagy részét kifizetni adóba, elmaradt közös költségbe, stb.
De a gitárra visszatérve: ne ítéljünk, hogy később ne ítéltessünk, ha gondolod kérdezzük meg GP-t mennyiért adta el.
Egyébként a szakmai részről amit írtam mi a véleményed?

Namir 2013.04.02. 21:29:40

Gerendást 4 évvel ezelőtt vegzálták(?) zsidó(?) volta miatt.
2013-4=2009
2009-ben Bajnai Gordon volt a miniszterelnök.

Bajnai Gordon képtelen megvédeni zsidó honfitársainkat. Ergo Bajnai Gordon alkalmatlan miniszterelnöknek.

Hókarón a nyuszika 2013.04.02. 22:06:56

@Kis ember: bár én már nem a muzsikálásból élek - talán éppen az általad említett dolgok miatt is - és mert zenészként meg sem közelítem GP-t én nem a zenész Gerendás Pétert sajnálom! Ahogy Te is tetted, úgy neki is alkalmazkodnia kéne a piac igényeihez - ha tetszik neki ez, ha nem. Nyílván Te sem önszántadból vagy távol a szeretteidtől.
Ha Ő azt írta volna, hogy külföldön próbál szerencsét mert itthon zenészként nem él meg, akkor - ha személyesen ismernén - azt mondtam volna neki: "Isten veled, sikerüljön!". De Ő nem (csak) azt mondta, hogy azért megy el, mert a muzsikájára itt nincs szükség. Ő azt mondta, hogy ebben az országban neki félnie kell, mert az fasizálódik. Szerintem meg semmitől nem kell félnie! Ha csak nem attól, hogy nem tudja zenészként eltartani a családját. Ha a váltás szükségességét nem ismeri fel, akkor nem az ország a mucsaji, paraszt, fasiszta, hanem ő a korlátolt, hogy a megélhetési problémáit lefordítja a demokrácia halálára. Aztán elmegy... és majd akik befogadják, azt mondják, hogy ezt a kiváló muzsikust is elüldözték a magyar nácik. Na lám, Magyarrszágon tényleg fasizmus van - mondják majd, holott erről szó sincs. Hát ez az én bajom + hogy jött ezzel a hatásvadász gitár eladós dumával. Amugy Bolyki nyilt leve is erről (próbálkozzon, ha kell váltson) szól szerintem!

útonjáró 2013.04.02. 22:41:26

@Hókarón a nyuszika: teljesen egyet értek veled, részben azok miatt, amit fentebb írtam, részben, mert magam is zenélek, és részben abból élek. Azért csak részben, mert csak abból megélni nem tudnék, meg egyébként is szeretem a "civil" szakmámat. Sok zenész kollégát ismerek, d egyik sem kizárólag a zenéből él, mindenki "több lábon áll"... Szerintem senki sem akarja kioktatni Gerendás Pétert, és a legtöbbet drukkolnak neki, hogy képes legyen eltartani a családját, de nagyon sokakat szíven ütött, amiket az országról írt, egész egyszerűen mert igaztalannak érezzük... Én remélem, hogy egyszer úgy látja majd, hogy az egzisztenciaféltése miatt vetített ki olyasmit, ami a valóságban nem létezik, csak a félelmeiben... Tiszta szívből kívánom neki, hogy szabaduljon meg ettől - és minden - félelemtől...

Vitalea 2013.04.02. 23:12:43

sirwalter, én nem kiemeltem a szócikkből egy részletet, hanem szándékosan azt az értelmezést választottam ami általánosító és szándékosan a wikit. Ugyanis ez érzékelteti azt leginkább, hogy általánosságban mit is jelent a fogalom a "népnek".

De a lényeg akkor is az, hogy fel kéne fogni, hogy az itt zajló események miatt érzik azt baromi sokan, hogy fasizálódik az ország.
Tényszerűen felsorolható a zsidózás a parlamentben és az utcán, a cigány gyilkosságok, a család szó újrahatározása és így tovább.
Attól, hogy ezekkel a döntésekkel sokan egyetértenek és elvileg jogszerűek, még erkölcsileg szarok - mint a Tocsik ügy. Az sem jogszabályba,hanem a jóerkölcsbe ütközött ugyebár - és igenis egy fasizálódó trendet rajzolnak ki a fenti dolgok. Emiatt pedig nem az állampolgárnál kell reklamálni, hogy hülye, meg rosszul látja mi van körülötte, hanem be kell fejezni a hergelést. Az állampolgár jelentem nem hülye, nagyon jól látja mi van körülötte, csak nem hord rózsaszín szemüveget, ezért szarul érzi magát.
Másrészt, attól hogy más fasisztikus jegyeket nem találunk meg a repertoárban, még nem kéne föllélegezni. Ennyi is bőven elég. Ráadásul senki nem azt mondta, hogy Magyarországon fasizmus van, csak azt, hogy erre mutat a trend, de a reakció kb. az, mintha azt mondta volna, hogy ez itt a fasizmus csimborasszója.

Úgyhogy vessünk is fel egy érdekesebb kérdést: miért vették egyesek ennyire a szívükre ezt a kifejezést? Megmondom. Mert ebben az országban mindenki tudja, hogy napról-napra egyre nagyobb befolyásra törekszik a kormány és egyre nagyobb az állam befolyása a hétköznapi emberek élete felett. Mindenki hallja és tudja, hogy mindezt azzal indokolják, hogy ez a magyar nemzet és haza érdeke. Így van?

A jobboldali értelmiség jelentős része nem akarja ezt a fejében a megfelelő helyre rakni. Egyszerűen nem akarja észrevenni ennek a kockázatait, csak a vélt előnyeit akarja látni.
Ígérik is neki állandóan, hogy majd mindjárt itt lesz, van hozzá mesterterv is! Ezért inkább nem gondolják át, hogy mi is történik és milyen érzés is az a másikfajtáknak.
Ez az értelmiség ügyesen úgy csinál, mintha a zsidózó cigányozó mocskolódó júzerek nem is ugyanahhoz a templomhoz és párthoz tartoznának mint ők. Már-már logikus is, hogy ezért is Gyurcsányt okolják, hát neki aztán van hozzájuk köze mert izé, már akkor is voltak amikor ő kormányzott. Röhej... Persze van egy olyan értelmiségi réteg is akik szívvel lélekkel egyet is ért ezzel az egyszerű felfogással. Na rájuk kár minden szó. Ők a saját szemükben aztán végképp nem fasiszták meg gyűlölködők, ők egyszerűen igaz magyar emberek honvisszafoglalók! A többiek meg hazaárulók és kész.

Visszatérve a lényegre, az egyre szánalmasabb jobboldali értelmiség, aki kikéri magának az antiszemitizmus meg a fasizmus vádját, úgy csinál mintha ezek a mocskolódások és ez a hangulat nem létezne, csak a liberálisok lázálmában. Még akkor is így tesznek, amikor ez van egy kommenttel lejjebb és feljebb! Nekik ez az egész egy hiszti és azonnal hagyják abba a cirkuszt a liberálisok, mert ez kínos és mások is meghallhatják!
De azért szerintem látják, merthogy nem vakok Amikor este magukra húzzák a takarót, akkor bent, mélyen ők is tudják, hogy ez nincs így jól...
Ez egy tökéletes kognitív disszonancia. Ez adja ennek a felháborodásnak az alapját. Ezért nem a fasizálódás tartalmáról és cáfolásáról megy a diskurzus, hanem a pénzről, meg a szar zenéről, meg a gitárról.

Csak szólok, hogy ugyanígy reagáltak először a hajdani gyurcsányisták is az öszödi beszédre. Ők sem arról beszéltek, hogy hazudott a miniszterelnök, hanem arról, hogy ez összeesküvés ésnemisúgyvót és a zorbánviktor és csak ajobberek mondják. Ühüm. Pont ugyanígy dugta a fejét homokba akkor az értelmiség másik fele is. De elmúlt, mert mindennek vége lesz egyszer!

Egyébként meg hogy végképp egyszerű legyen a probléma értelmezése: tök mindegy lenne melyik oldal van kormányon, ha a dolgát végzi és nem az állampolgárt cseszteti. Ebben az esetben max 4 évente foglalkoznék én is a megítélésükkel. A mostani kormányt pontosan azért utálom amit Gerendás is körülírt. Nem hagynak békén, nem hagynak nyugodtan gyereket nevelni, dolgozni és hagyják, hogy olyan legyen a légkör és a színvonal, mint egy pöcegödörben. És én még zsidó vagy cigány sem vagyok akit a származása miatt izélgetnek. Egyszerűen ez a kormányzat mindenhova odapofátlankodik az ideológiájával és erőszakosan nyomatja. Beleszólnak abba, hogy milyen tankönyvből tanuljon a gyerekem és család-e a családom. Átírják konzervatívra az irodalom tananyagot és egy választási győzelmet forradalomnak neveznek. Közben csendben lerohasztják az eü ellátást, mert az csak most divat, hogy 2 hetet kell várni egy laborra, de míg ott várakozok olvashatom azt a rohadt Nenyit, mert ott sem hagynak békén. Orvos már alig van, mert inkább lelépnek azok is. Bárhova megyek, mindenki mufurc és ha egyszer kiderül, hogy én sem vagyok kormány fan már árad is a panasz. Aztán rám küldik a nemzeti konzultációs viccet, meg ott vannak a Kerényi akciói az alkotmánnyal. Könyörgöm tartsák meg már maguknak, osszák a hívek között, úgy is van adatbázis, engem kíméljenek kérem! De nem, nem állnak le, most már majd be is csöngethetnek aláírást gyűjteni! Aztán el ne felejtsem, egyetemistákat és középiskolásokat ijesztgetnek, rabosítanak mert a Parlament elé álltak -ők meg ellenzékben kordont is bonthattak ugyanott, ugye - meg a tüntetés előtti este igazoltatunk egy jóízűt és összességében is állandóan azt az érzetet keltik, hogy nekik aztán mindent szabad és egyes egyedül széles-e földrészen csak ők tudják mi-merre-meddig.
Hát ezért érzi szarul magát az ember. Ha valaki kicsit érzékenyebb lelkivilágú mint pl. egy művész és ha valaki esetleg egy kellemesebb életteret szeretne ennél a gyerekeinek, akkor annak ennyi elég hogy lelépjen.

Vitalea 2013.04.02. 23:23:23

@útonjáró:

Látom, nem olvastad amit írt GP:

Drága Barátaim!
Nagyon köszönöm az együttérző leveleket, tényleg nagyon jólesnek!
Elhatároztam, hogy nem nyilatkozom semmilyen médiának, mert nem akarok haknizni ezzel a számomra súlyos, és rendkívül fájdalmas témával.Levelem, nem segítségkérés, ahogy írtam. Magamra, és a gitáromra támaszkodom, korábbi krízis időszakaimban is el tudtam tartani magunkat.Nem akarom hogy bárki a nevére vegyen, nem akarok a politika áldozata,vagy pártok házi mártírja lenni.A problémáim nem ma kezdődtek,átívelnek kurzusokon.Nem vagyok egyedül sajnos.Ha valami értelme volt az én levelemnek akkor az, hogy megkongattam a vészharangot az egész meggyalázott szakmánkért, mert mégegyszer mondom nem vagyok egyedül, nagyon sokunk nevében írtam amit írtam. Szeretem a Hazámat , a honfitársaimat, mindig is az hajtott, hogy értéket teremtsek és itthon boldogan éljek. Ha a szakmámon belül a kollégáimmal együtt, van számunkra itthon megélhetési lehetőség, és toleráns szeretetteljes légkör,akkor boldogan maradunk, vagy visszajövünk. Szeretettel Gerendás Péter

Amúgy a poszt is teljes eredeti levéllel lenne korrekt nem pedig a kiemelgetésekkel...

stimmel 2013.04.03. 00:03:37

Nem értem, ha Péter el akar menni, miért nem megy szép csendben, és miért ír ehelyett olyan levelet, aminek a politikai szélkorbácsoláson kívül nincs sok értelme.

Gyuri levele korrekt, öröm ilyen "ellenreakciót" olvasni. Még akkor is, ha valójában politikai nézetek (is) feszülnek egymásnak.

Mi lenne itt, ha mindenki, akinek nehéz a sorsa, nyilvános levélben sajnálkozna (és találná meg a szidandó rendszert, felelőst)? Valakiknek dolgozniuk is kell eközben...

És szerintem Péter zseniális "másodvonalas" zenész (még pontosabban: zenésztárs), a szólisztikus próbálkozásai viszont nagyon erőltetettnek tűntek (már amelyekbe belehallgattam). Persze ez csupán szubjektív észrevétel egy viszonylag botfülűtől.

szellemkor 2013.04.03. 00:17:46

@Vitalea: Hát elég sajátos egy valóságérzékelés az biztos. Mindenesetre biztos sokan vannak akiknek most nem rezeg a bőröndjük, és este a paplan alatt sem kell hogy fasisztának érezzék magukat csak amiatt hogy az értékeiket végre felvállalja kormányzati szinten is egy politikai közösség.

Én úgy érzékeltem az ún.rendszerváltás óta elmúlt 23 évben hogy akinek az értéknélküliség, vagy understatementként mondva az értékrelativizmus volt a világnézete fő mozgatórugója, az minden egyenes értéknyilvánítást a személyes szférája elleni betolakodásnak érzékelt.

Annak, hogy korábban nem érzékeltél ilyen zavaró értékkinyilvánításokat, két oka lehetett, és nem is tudom hirteen eldönteni melyik a cikibb. Hogy a lelkedhez közel álló politikai erők a szívednek kellemes dallamokat fújták, ezért nem érezted offenzívnek, vagy ezeknek a csoportosulásoknak a pillanatnyi túlélés perc-érdekeit leszámítva egyáltalán nem is volt értékrendjük (az én szememben ez még gázabb, és én így érzékeltem)

De nagyon eltértünk az eredeti témától! Magyarországon kétféle zenész létezik, az egyik már megengedheti magának hogy politikailag felvállalja az elkötelezettségét, a másik pedig már megengedheti magának hogy hogy ne vállalja fel. :-)

Aki a harmadik csoportba tartozik, az valamit nagyon elszámított! :-)

Kis ember 2013.04.03. 01:02:00

@stimmel:
Érdekes, ki mit szűrt le a levélből. Én simán átugrottam a "politikai" részt, viszont a szakmai rész szíven ütött: így érzek, így éreztem én is, mikor szép lassan elfogyott körülöttem itthon a levegő. És ugyanezt látom a kollégákon is.

Goyo 2013.04.03. 01:24:15

A levél és a válasz a politikai nézetkülönbségeken kívül egy komoly világnézeti különbséget is próbál megmutatni szerintem: Ha valaki kizárólag áldozatként tudja látni saját magát, akkor nincs számára kiút. Ha nem veszi észre, hogy esetleg ő maga is hibázott valamit valamikor, akkor nem tud tanulni. Akkor nem tud változtatni.
Én csak egy kicsi kavics vagyok itt, de úgy érzem, minden folyamatosan változik körülöttünk. Ezért szerintem nekünk embereknek is folyamatosan változnunk kell. Ki kell nyitnunk az antennákat, és venni a jeleket - a sallangot kiszűrni, ami pedig arra érdemes, azt befogadni. Nem pedig bezárkózni, és csak azt keresni, hogy mitől kell megint félni. Nekem ez a gondolkodásmód segít. Ettől én jobban érzem magam.

jánosbácsi (törölt) 2013.04.03. 05:14:25

Nem az a baj, hogy azt gondolja amit: joga van hozzá. És csak a rend kedvéért: utálom a fideszt mint a szart, ebben még egyet is értek vele. De a baloldalt is.
Tehát: nem baj hogy ezt gondolja! A baj az, hogy ez nem igaz! És sokkal nagyobb baj, hogy hiányzik belőle a "betyárbecsület"! Mindenkinek nehéz manapság, de ha elmész emiatt akkor ne kiabálj farkast(fasizmust), mert ez nem igaz! Undorító ahogy külföldön lejáratják az országot! Nézz szét máshol: Magyarország az egyik legbékésebb vidék a bolygón! De menjen csak ahová akar, majd rájön. Usa-ba? Ahol a mai napig durva rasszizmus van és nem csak a fehérek részéről. Vagy menjen Angliába, hogy láthassa: az angol nacionalizmust ahogy gőgösen lenéznek minden külföldit, és a mai napig megszállnak országokat. De mehet Izraelbe is és megnézheti hogy zárják gettóba a palesztinokat mint a birkákat! De mehet spanyol földre beszélgetni baszkokkal, esetleg Kínában hívjon meg teára egy magát felgyújtani készülő tibetit! Látogasson török kurdokat, esetleg erdélyi magyarokat és nézze meg a helyzetüket! Szóval aki Magyarországot diktatúrának látja fasiszta veszéllyel, az borzalmasan csalódni fog a világ más tájain. Pont azokban a helyekben, amikről azt hiszi: demokrácia! Nekem a zenéjével nincs bajom, de bicska nyitogató ez a hazugság amivel most házal!

tomtyi 2013.04.03. 06:55:19

@Vitalea:
Mi is az a fasizmus? Talán mintha nem a ballib oldal megnevezése lenne ez mindenre, ami nem ballib. Talán mintha nem a bolsevikok kezdték volna ezt a szót MINDENRE használni, ami éppen nem az éppen a hatalmat bitorló bolsevik frakció agymenése volt, legyen szó a szélsőjobbtól a szélsőbalig BÁRMIRŐL. És éppen azért ezt a megnevezést kezdték használni, konkrétan Sztálin, hogy az éppen szövetséges(!!!) nácikat ne kelljen emlegetni. Merthogy nem kis támogatást adott '33-tól a bolsevik Szovjetunió a náci Németországnak.

"Ugyan melyik része az ennek a mondatnak ami felé nem tart Magyarország?"
Rupert Scholz

"Végül tán eme kormány nem a nemzet egységére, hősiességére, a szorgalmas honépítésre alapoz?"
A nemzeti egység, a hősiesség (nyilván a munkában) és a szorgalom talán csak kizárólag "fasiszta" erények? Akkor már értem, miért ment tönkre a kommunista rendszer (nem mintha eddig nem tudtam volna): mert lustaságra, gyávaságra és széthúzásra szoktatta az embereket. És nézd már! Tényleg ez volt a kommunizmus három legfőbb népnevelői eredménye. Hogy mik vannak?

Fasizálódás: a posztból azt a részt, ugye, - átugrottad vagy túl nagyot tekert a page down -, hogy "Ha valamikor, hát ezekben az időkben kellett volna „fasizálódásról” beszélni, nem ma. Ez a kormány azzal küzd, hogy az elődje parlamentbe juttatta a Jobbikot!"

"Miért érzik magukat ennyire szarul olyan emberek ebben az országban, akik itt születtek és éltek 20-30-40-50-60 évet, itt nőttek fel, itt alapítottak családot, ezt a nyelvet beszélik. Azon kéne gondolkodni, hogy hogy a francba jutnak odáig, hogy elmenjenek, annak ellenér, hogy minden ideköti őket!"
No, miért is? Mert fasizálódás van? Nem azért, mert "egyszer muszáj visszafizetnünk a rengeteg felvett (és elpazarolt) kölcsönt – és éppen most, éppen ránk osztotta a sors ezt a szerepet. Vége a kamu fejlődésnek, nincs pénz ígérgetni a semmire, most bizony a kasszához kell járulnunk, akár tetszik, akár nem."

"Nem kell hátrafelé mutogatni, meg elmúltnmyócévezni, mert a "ballibák", már 3 éve elzavarták az SZDSZ-t és lenullázták Gyurcsányt. Téved aki azt hiszi,hogy a jobboldal kergette el őket."
1. Nem kell. De lehet. Mert 8 év "elkúrását" (amely ráadásul nem is akármilyen szintű, ugyanis a "világválságot" már úgy kapta nyakába az ország, hogy évek óta lefelé ment) nem lehet 3 év alatt rendbe tenni. Úgy főleg nem hogy a 8 év "elkúrásába" beletartozó 20 milliárd €-nyi hitel visszafizetése (vagy persze továbbgörgetése) - mit ad isten - pont erre a három évre esett. Kicsit gondolkodhatnál. Nem csak a "múltat végképp eltörölni" módon...

És miért kéne elzavarni Orbánt? Mert "nemteccikarencer"? Mutass alternatívát! De ne az újracsomagolt régit! És ne olyat, aminek köze nincs a valósághoz.

Vicces dolog ez a diktatúraépítéstől, fasizálódástól való rettegés. Számomra azonban sokkal viccesebb, mikor önmagukat önmaguknak is liberálisnak hazudókkal való eszmecsere során kimondatik, hogy totális módon INTOLERÁNSAK a velük nem egyező véleményekkel, ráadásul a liberális ideológia mögött sokszor bolsevik mentalitás és társadalmi-gazdasági elképzelések állnak. És még csak észre sem veszik, hogy az ideológiája az alapja annak a globális kapitalizmusnak, amelyikkel szemben pedig a társadalmi-gazdasági modelljét meg akarja valósítani.

odabas 2013.04.03. 07:37:57

Hát ez nagyon jó volt! Köszönjük, hogy egy zenész szemszögéből is láthattunk egy értelmes (és nem agresszív) ellenvéleményt.

tomtyi 2013.04.03. 07:39:04

@Vitalea:
A népnek azt jelenti, amit a bolsevikok, a kádáristák és a megélhetési nyafogók az elmúlt 80 évben a fejükbe plántáltak. És te is ezt erősíted.

@Hókarón a nyuszika
Azt tudom még elképzelni, hogy már akkor átverték, amikor vette, mert nem '66-ost adtak neki, hanem egy '66-os másolatot, mintára készültet, amolyan M66 típusút. És ezt tényleg szarért-húgyért lehet eladni. De maga írja: (nagy érték), így utóbbi nem valószínű. Itt sem olcsók:
www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1313.TR2.TRC1&_nkw=fender+stratocaster+1966&_sacat=0&_from=R40

Obulus 2013.04.03. 11:33:20

@Obulus: Kedvea sirwalter! De igen! Atyáskodóan lekezelő, kioktató, egy olyan embertől, olyan vállalkozótól, aki százmillióval gazdálkodik évente. Hogy is mondjam, hogy szalonképes legyek. Ízléstelen és gusztustalan, bármennyi objektív igazság is van benne.

GKoRI 2013.04.03. 11:37:29

"Ez a kormány azzal küzd, hogy az elődje parlamentbe juttatta a Jobbikot!"

Ezek után nálam elb@sztad öcsém!

Zka77 2013.04.03. 12:08:00

@predi: egyetértek. De azért egyetértek a válaszlevél piaci szemléletű tanácsaival is.

Zka77 2013.04.03. 12:14:44

@jánosbácsi: lejáratnak minket külföldön? Miért pont minket? És ha minket igen, honnan tudod, hogy a többi példa amit felsoroltál, nem ugyanilyen lejáratás?
Egyébként vak és süket aki nem látja a közvélemény radikalizálódását. Tart már egy ideje, de tényleg most kezd arcátlan szintet elérni.

Zka77 2013.04.03. 12:16:54

@papi66: azt ugye vágod, hogy a rettetnő nagy eladósodás a költségvetésben csak a fele-harmada annak a pénznek, amit a nyugdíjakra költünk? Ezekután talán nem érdemes annyira merőkanállal enni az "adósságunk miatt nem haladunk előre" propagandadumát. Sokkal több és nagyobb problémák vannak a gazdaságunkkal, mint az államadósság mértéke.

predi 2013.04.03. 12:35:30

@Vitalea: Nagyon jól látod a dolgokat, kár hogy kevesen vagyunk.

ókút 2013.04.03. 13:02:05

Ez a levél amit Bolyki írt Gerendásnak olyan
'hiteles',hogy akár Ákos is írhatta volna!
Örülök, és üdvözlet a mézes bödön mellé,persze
Kerényi is megmondta' most mi jövünk'

Vitalea 2013.04.03. 13:24:10

@tomtyi:
Azért átolvashattad volna mit írtam és nem csak az érzelmi felháborodásodnak kellett volna teret adni. Séróból libsibolsizással kezdesz, majd a végén felrovod a tolerancia hiányát.

Én nem vagyok hajlandó a gyurcsánnyal foglalkozni, mert egy lepkefing. Pillanatnyilag semmi hatása nincs arra ami most történik, úgyhogy az ő ekézése csak azok érzelmi kielégülésre jó, akik máshogy nem tudják feloldani azt a feszültséget ami a napi vergődés és az elveik között van. Gyurcsányahibás és kész. Ez ugyanolyan megalapozott, mint az orbánviktorapatásördög toposz. Akinek ez kell, annak váljék kedves egészségére, de engem nem érdekel. Nekem most is, mint korábban is a regnáló kormányzattal van vitám, mert pillanatnyilag ők felelnek a gazdaságért, a közérzetünkért és az elvándorlásért is.

Még csak nem is két pólus mentén gondolkodom és igazság szerint már marhára unom, hogy a leghangosabb emberek ebben az országban ezt teszik és ezt nyomatják. Mintha a világ fehér és fekete lenne.
Az, hogy most valakinek "nemteccik a rencer" nem jelenti azt, hogy az előző tetszett. Az, hogy ezt a kormányt le szeretném váltani, az azért van, mert rosszul végzi a dolgát és gusztustalan a stílusa. De ez nem jelenti azt, hogy ne tartanám hatalmas hibának a Medgyessy 100 napos programját vagy hogy ne akartam volna leváltani Gyurcsányt. Más-más okokból kutyaütők voltak, de ez nem mentség a mostaniaknak jó? Az elődeiknek sem volt mentség, hogy más is hülye volt előttük ugye? Ez a kurzus szerintem nagyon-nagyon rosszul csinálja a dolgát, ezért kell mennie. Tényszerűen felsoroltam egy csomó mindent ami miatt személy szerint látni sem akarom őket, és még sorolhatnám tovább is. Pl az is rohadtul zavar, hogy a mostani kormányban több a kiszes és az mszsmp-s, mint az mszp elnökségében, mégis első szavuk a komcsizás. Utálom bennük, hogy ők az egyetlen parlamenti párt amelyik nem támogatja az ügynökakták kinyitását, hogy befejeződhessen végre a komcsizós zsarolósdi és lezárjuk végre a lezárandót. De a legjobban azt rühellem, hogy egy igazi szocialista karrierpedagógus kezébe adták a közoktatást, aki úgy is intézi mint ahogy azt a 70-es években volt szokás és ez borzalmas. Pokorni se bírja ezt az ámokfutását, de erről diszkréten nem beszélünk ugyebár.
Ezekre a jelenségekre, tényekre, amik személy szerint engem zavarnak, soha nem jön érdemi válasz, csak a nagyívű ideológiai bull shit az értékválság megoldásáról. Most komolyan: Milyen értékek képviseletéről beszéltek? Komolyan úgy látjátok hogy itt most felemelkedik a keresztény konzervatív értékrend? Hol, miben? Azzal, hogy visszavesznek a melegek és a nem házasok jogaiból és kötelezővé teszik az erkölcstant (az orosz tanulásnál is nagyon bevált!)? Ez lenne a nagy értékteremtés? Mert ez inkább egy rossz vicc. Én nem látok valódi értékrend alakítást, csak azt hogy minden szarra rákenik a keresztény-konzervatív ideológia mázát, anélkül hogy az megállna, a jópolgár meg egye meg. Közben ők maguk meg a lényeget leszarják. Mert azért a valódi konzervatív egyik fő jellemzője, hogy tiszteli a magántulajdont, úgyhogy nem veszi el a népek nyugdíját, nem államosít és központosít. Ezeket a bolsevikok szokták csinálni... A keresztény meg nem piszkálja a legelesettebbeket, hanem segíti. Lásd csövesek, rokkantak, cigányok. A keresztényi szeretetbe meg végképp nem fér bele a nettó gyűlölködés az óriásplakátokon stb. Sorolhatnám napestig a kedves békemenetes savazós bácsitól a fiatalok húzzanak dolgozni etapokig a tömérdeknyi demagóg gondolat virágzását ami összeegyezhetetlen a valódi keresztény konzervatív értékrenddel. Ilyet sokat tudok, de valódi értékteremtést azt baromira nem látok. Cáfoljatok meg!

De a lényeg nem is ez, hanem az amit a Gerendás levél megpiszkált, hogy bizony innen tök békés, jámbor emberek mennek el, mert szarul érzik magukat ad absurdum félnek.
Ha valakit tényleg az érdekel, hogy jó legyen ennek az országnak, akkor nem azzal kéne foglalkoznia, hogy milyen hülyék a liberálbolsevikok, nem besértődni kéne azon, hogy ő fél a fasizálódástól, hanem azon kéne gondolkodni, hogy miért fél és ez ellen mit lehetne tenni. Ugyanis igazából ez szolgálná a haza és a nemzet érdekét, nem pedig a fikázásuk és elhajtásuk. Mert ha maradnak, akkor itt dolgoznak, adóznak, alapítanak családot, vagyis teszik azokat a dolgokat amik fontosak. De ha elmennek, akkor egy másik ország profitál belőlük. Ez ilyen egyszerű. De a jobboldali értelmiség hiába tapasztalja meg újra meg újra, hogy szar az általános közérzet, még mindig csak odáig jut, hogy megsértődik rajta. Míg fel nem fogja ez a réteg, hogy ez nem vezet jóra, addig nem lesz itt jobb senkinek.

Ja és szavazási szándékom egyértelműn Bajnai lesz. Igen, tudom, hogy Gyurcsány gazdasági minisztere volt és mégis. Leginkább az szól mellette, hogy hajlandó kiegyezni. Enélkül is tartom valamire, ahogy pl Pokornit is. Vannak egyen-ketten akik tudnak is valamit, nem csak politikusok, hanem értenek is valamihez. Ahogy tegnap is írtam, történtek itt jó dolgok is minden kormány idején, amiből akár tanulni is lehetne.
Most aztán meg is nyugodhat minden kétpólusos gondolkodó, hogy igazi liberálbolsevista vagyok :-D Pedig nem. Ha már be kéne sorolnom magam, akkor az itthon végképp nem létező libertárius konzervatívizmus híve vagyok, amiből nincsenek tömegek ebben az országban és nem is lesznek, úgyhogy miattam igazán nem kell senkinek izgulnia, hogy azért hagyom el az országot, mert nem az elvbarátaim vannak hatalmon...

sirwalter 2013.04.03. 13:39:38

@Obulus: rendben, ez a Te véleményed, amit én tiszteletben tartok, legfeljebb nem értünk egyet, ez nem tragédia. Nem írom le még egyszer az enyémet, mert nem akarom magam ismételni.

De egy új szempont:
- tehát, ha jól értem, akinek éppen rosszul megy, az joggal jelölhet meg magán kívül felelősként bárkit és bármit, ne is bízzon eztán saját magában és a döntéseiben
- akinek meg jól megy, az ne hivatkozzon arra, hogy (döntően) saját magának köszönheti jóllétét? (bár a 20, ill. 15 éves autó nem feltétlenül a jólét jele, de én nem akarok senki zsebében turkálni)

Politikai értelemben: ha ezt a fenti gondolkodást elfogadjuk, akkor hamar eljutunk a szocializmushoz...

Pszichológiai-szellemi értelemben: ha valaki így gondolkodik, az sosem lesz boldog, legalábbis önerőből biztosan nem. Másokra, és a "körülményekre" lesz utalva mindig...

szuperapu · http://szuperapu.blog.hu/ 2013.04.03. 13:55:07

Nagy szarban a magyar kultúra, ha már Bolyki Györgynek is a meleg szarig be kell nyalni a hatalomnál... Jobban mint ahogy Gerendás tette anno.

(A szakmai résszel egyet kell hogy értsek, egyébiránt.)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.04.03. 14:07:56

Gyuri!
Fogadd el, hogy aki jelenleg is élvezi az állami támogatások akol melegét, annak kicsit könnyebb ez a fellengzős modor, hiszen nincs benne az a görcsös érzés, hogy férfiként etetnem kell 9 gyermeket, mi lesz velem holnap?

Gyuri!
Fogadd el, hogy sokunkban nyomokat hagy az, hogy a hazai kultúrpolitika új színházat csinál, antiszemita írókat temetünk újra, vagy nyíltan rasszista újságírókat tüntetünk ki, esetleg a jelenlegi kormánypárt ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa végső megoldásokat sürget. Vannak akiket zavar a vérvád a parlamentben, ha egy parlamenti képviselő úgynevezett holokausztról beszél stb. kell sorolni?
Gyuri
Ez nem verseny hogy melyik kormány alatt rosszabb. Neki mostanra lett annyira rossz, hogy a saját facebook oldalán a saját rajongóinak, személyes hangon, nem jó érzéssel. Nem előre megfontoltan, és szerintem nagyon ügyelve arra hogy senkit ne bántson meg. A második levelében is nagyon udvariasan fogalmazott - hogy nem akart politizálni. Nem úgy mint Te!
Gyuri
Szépen írsz a végén, és van igazságod. De álságos rajongókról írni? Nem arról van szó, hogy az emberek nem költenek kultúrára? Az ételen spórolnak. Nemhogy koncertre nem mennek, hanem minimalizálják a fogyasztást. Érdemes ezzel kapcsolatban a számokat megvizsgálni...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.04.03. 14:26:22

@szuperapu:
"Nagy szarban a magyar kultúra"

Idáig van igazad. A többi már csak a te fekete/fehér világképed és korlátoltságod gyümölcse.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.04.03. 14:36:12

@Legelő Őse:
"Neki mostanra lett annyira rossz, hogy a saját facebook oldalán a saját rajongóinak, személyes hangon, nem jó érzéssel."

Meg kurvaországban az ájfón is kurva drága, ergo nem lehet etetni a gyerekeket?
Van, akinek a keze nem szorul ökölbe azon, hogy valaki a luxus életmódja finanszírozhatatlansága felett siránkozik és fasisztázik?
1966-os Stratocaster 1 hónapra elég???
Basszameg, abból mi egy fél évig élünk... valószínűleg nem olyan nagy lábon, mint a jobbra hivatott művész úr...

Obulus 2013.04.03. 14:36:13

@sirwalter: Sok olyan hozzászólás olvasható ebben a környezetben, amivel többé-kevésbé egyetértek. Úgyhogy válaszom helyett alias "LegelőŐse", vagy "Ókút" és "Vitalea" hozzászólását kérem elolvasni és megérteni.

MindjártTörölnek 2013.04.03. 14:40:40

Ez a levél nagyon rendben van. Jól kifejezi a lényeget. Gerendás meg ne hazudozzon a fasizálódásról, akkor se, ha ez nála már a végső fázis.

sirwalter 2013.04.03. 14:56:11

@Obulus: Ahogy írtam, nem értünk egyet, de ez nem tragédia, akár sajnálhatjuk is, de fogadjuk ezt el, mint természetes jelenséget. Viszont nem feltételezzük egymásról azt, hogy hadilábon áll a szövegértéssel, ill. hogy kizárólag csak azért nem ért valaki velünk egyet, mert "nem érti meg, amit mondunk". Az is egy létező ls teljesen legitim dolog, hogy tökéletesen értenek bennünket, csak éppen nem értenek velünk egyet. Attól a másik még lehet teljesen értelmes és kiváló ember. Més még az is előfordulhat, hogy mi tévedünk, és a másiknak van igaza... ;)

Máté György 2013.04.03. 16:05:55

Az ország nagy része tudja, ki az a Gerendás Péter. De ki tudja, ki az a Bolyki Gyuri? Most ez a divat? Senkik oktatnak ki valakiket?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.03. 16:21:31

@predi: nem ertik.
nem fogjak soha megerteni. a rosszabbik esetben pedig ertik pontosan, de ujra vagonirozni akarnak.

akar melyik verzio az igaz - azaz nem ertik, mert sotet bunkok, vagy ugy csinalnak, hogy nem ertik, mert sotet nyilasok - intelligens embernek innen le kell lepni, amig lehet.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.03. 16:26:34

@Máté György: Bolyki Brothers, a capella korus.
mondjukenis csak onnan tudok roluk, hogy valamikor regen, a 90es evekben Balazs a kollegam volt..:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.03. 16:33:40

@Zka77: "De azért egyetértek a válaszlevél piaci szemléletű tanácsaival is."

en is egyetertek, csak eppen itt a kulturanak nincs piaca. egyszeruen allami monopolium van, mint kadarek idejeben a TTT. csak most nincs turt. csak a tiltott es a (tul)tamogatott. szemrebbenes nelkul kijelentik, hogy ok bizony egy egyoldalu, diktatorikus kulturat fognak ervenyesiteni az allami monopoliummal (vissza)elve.

horvathmargo 2013.04.03. 16:54:22

@predi: Ne kacsingasson :) Menjen.)

angyali értékrend 2013.04.03. 17:34:45

ez a bolyki is gyur a jovo evi kossuth dijra..
a fidesz segge mar ki van nyalva, gratulalaok bolyki nertars!!!

Obulus 2013.04.03. 17:56:47

@sirwalter: Ebben egyetértünk. Én sem gondolom, hogy csak nekem lehet igazam. Viszont ismételten elolvastam LegelőŐse blogger hozzászólását. Teljes mértékben egyetértek vele. Remélem valahogy megoldódik Gerendás sorsa, mert 9 gyerekkel normális polgári színvonalon élni nem egyszerű eset. Minimum évi 6 millió nettó kell hozzá. És ha egy évben nincs meg csak 3, akkor a következő évben már 12 millió kell a szinten tartáshoz, mert az előző év hitelének kamatait is ki kell fizetni. És ez így hatványozódik a teljes eladósodásig és a végső reményvesztésig.

pesti lokista 2013.04.03. 18:13:41

nagyon jó kis válasz levél volt, köszönöm! remélem ez is kap akkora nyilvánosságot, mint gerendás levele.

valasz a KE-nek 2013.04.03. 18:16:24

Akik a közvélemény radikalizálódása felett siránkoznak, azoknak egy kérdés feltevését ajánlom. Vajon mennyiben segíti Gerendás meg a hozzá hasonló hisztériázók tevékenysége a tolerancia elmélyülését az országban?

Obulus 2013.04.03. 18:45:04

"Minek ide kormányváltás?
Egyre inkább az az érzésem támad, hogy a Fidesz ámokfutását csak egy relatíve szűk körben tartjuk elfogadhatatlannak, a többségnek valóban ez kell." :-(
libertarian.blog.hu/2013/04/02/minek_ide_kormanyvaltas

ob.szerver 2013.04.03. 20:27:00

@szellemkor:

"minden egyenes értéknyilvánítást a személyes szférája elleni betolakodásnak érzékelt."

Nagyon érdekelne, ha ezekre az értéknyilvánításra mondanál példákat.

TomT 2013.04.03. 20:31:39

Értékes írás. Korrekt értékelés, ésszerű érvek, egyenes beszéd. Ritka manapság az ilyen.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2013.04.03. 21:40:03

@Vitalea:
Köszönöm a hozzászólásaidat. Szívemből szólsz és először fordul elő, hogy ilyen hosszú kommenteket végigolvasok. Örülök, hogy az elsőre rászántam magam, nekem semmit nem kell hozzáfűzni, csak beidézném a tiedet.
Problémás vagyok, ritkán szoktam ennyire egyetérteni. Lehet, hogy beteg vagyok?

jazzcool 2013.04.03. 21:56:19

Bolyki tanácsai szánalmasak, károsak, nem kéne egy sikeres együttest belerángatni ebbe a témába.

papi66 2013.04.03. 22:21:13

Most olvastam, megosztom azokkal, akik úgy gondolják, hogy az országból való elmenetelnek a legfőbb oka az antiszemitizmus, fasizálódás, stb. Ezekben az országokban is az van?
hvg.hu/vilag/20130403_Brit_adatok_Magyarorszagrol_erkezik_a_tiz

útonjáró 2013.04.03. 23:45:50

"Több dolgok vannak a földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes." (Hamlet) ;)

útonjáró 2013.04.04. 00:02:03

hopp, így visszaolvasva: egy "a"-val több van benne a kelleténél, bocsánat. Attól még érvényes... ;)

pitaa 2013.04.04. 00:07:13

"eeemuuutnyooocev"

pitaa 2013.04.04. 00:59:42

@Vitalea: mindennel egyetértek!

Kala Majka 2013.04.04. 07:51:35

És ki az a Bolyki Gyuri?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.04.04. 09:36:10

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: ha valakinek korábban jól ment és gazdag volt, és az utóbbi időben már csak úgy tudja eltartani magát és 9 gyermekét hogy eladja a vagyontárgyait (amit munkával szerzett)vagyis most annak ellenére szegény hogy korábban nem volt az, az rossz ember? Akkor ökölbe szorul a kéz? Én ezt a logikát nem értem. Csak azzal vagyunk szolidárisak, aki már eleve szegény? Vagy ezt nem értem. Még csak nem is logikus.

kifordított nagyanyó 2013.04.04. 12:12:35

Ez kicsit olyan eemúútnyóócéévezéses....

Occam beretvája 2013.04.04. 12:20:38

@Kala Majka: Hát asztat énse nem tudom.
De a nappaliban lóg valami förmedvény rajz aszongya a zasszony valami pikasszó.
Na őt se nem ismerem.
Asztat is monta a zasszony hogy azért erre
ne legyek büszke de legalább ne kürtöljem
világgá.Na dehát hallgatok én rá mer van nekijje egyeteme?
De látom vannak rokon lelkek!
Cső csumi majka.
Sukár csávó vagy mint én!!!! :-)

tomtyi 2013.04.04. 19:24:01

Lisibolsi, séróból? Talán mert ezt akarod odalátni, ezért ezt is látod. Mint a bolsik ÉS a ballib a fasisztákat. Erről írtam épp...

Lepkefing, de tudod, egy lepkefing Washingtonban tájfun Tokióban. És önmagában hiába lepkefing MOST, ha Bajnaival 6 év alatt agyonbaszták az országot. Ez a lepkefing sajna sokáig facsarja még az orrunkat, attól függetlenül, hogy Orbánék mit basztak, basznak el. Ezt tagadni, vagy csak szimplán semmibe venni – nem a felelősségre vonás vagy a mutogatás miatt – egyszerűen faszság. Mert ez alapozza meg azt a szemléletmódot, ami úgy tekint a 2010-es választásokra és a kormányváltásra, hogy onnantól tabula rasa, ami addig volt, mintha meg sem történt volna, miért nincs már itt a Kánaán. Erre kell a „visszamutogatás”, hogy lássák: nem tökéletesen szilárd, biztos alapokra építkezve lehetett kezdeni.

„Pl az is rohadtul zavar, hogy a mostani kormányban több a kiszes és az mszsmp-s”
De azért nem akarod összevetni egy egyszerű kis kisz-titkár vagy egy mezei mszmp-tag felelősségét egy volt mszmp VEZETŐ felelősségével! Ebből azért egy pöttyet több van az mszp-ben. Viccelsz, ugye?

kovatslajos.wordpress.com/2011/09/04/miert-szeretjuk-orban-viktort/
„Az MSZMP taglétszáma 1957-től 1987-ig folyamatosan emelkedett, a csúcsot 1986 decemberében regisztrálták, ekkor 883 131 párttag volt Magyarországon. Nem hiszem, hogy ezek mind kommunisták voltak. A belépés nem hit kérdése volt, hanem mentalitás.”
Tehát statisztikailag minden ötödik magyar családban volt egy párttag. De a közép- és felsőszintű vezetőség azért jóval kisebb volt. És ezek nagyrészt MSZP-sek lettek. Ahogy a vagyon is , ugye, bár ez egy más kérdés. Komcsi zsarolósdi meg nincs. Már vagy 15 éve. Valahol lemaradtál.

„Milyen értékek képviseletéről beszéltek?”
Én milyen értékek képviseletéről beszéltem?

„Mert azért a valódi konzervatív egyik fő jellemzője, hogy tiszteli a magántulajdont, úgyhogy nem veszi el a népek nyugdíját, nem államosít és központosít.”
Az első – a magántulajdon tisztelete – jellemzője. De hol van államosítás? Az miért „tulajdon elvétel” és „államosítás”, ha azokat a pénzeket, amelyeket korábban kötelezően az állami nyugdíjkasszába fizettek, átirányítottak manyupokba, ahol mérsékelten jó gazda módjára bántak ezekkel, majd úgy döntöttek, ezeket a pénzeket inkább mégis vissza kellene tenni az állami kasszába, merthogy ennek hiánya kurva nagy lyukakat vert a költségvetésbe, és a manyup-”tagok” számláiba is. Mert hogy nyugaton ez azért másképp van. Ott a ma- és önnyup befizetések a kötelező állami befizetéseken FELÜL vannak, nem helyett.

„A keresztény meg nem piszkálja a legelesettebbeket, hanem segíti. Lásd csövesek, rokkantak, cigányok.”
Senki nem piszkálja őket jobban, mint akár csak korábban. A cigányokat Gyurcsány alatt ölték, ő alatta kezdtek Kanadába refudzsízni, éppen kevesebben sem fagytak meg, a rokkantakat pedig ugyan úgy szívatták, mint most. Egy barátom a FB-on:
„Azért hozzátenném, hogy ezek a felülvizsgálatok nem mostanában, hanem még orbánék előtt kezdődtek el,a procedúrán átesett közeli hozzátartozóim és barátaim szerint hasonló módszerekkel.
Akkoriban nyilvánította munkára alkalmasnak azt az illetőt a "hivatal", aki gerincsérülése miatt nem érzett székelési ingert, ha rájött a szükség.
Amikor megkérdezte, hogy mégis hol helyezkedjen el, a kedves válasz az, volt, hogy például egy élelmiszerboltban, hiszen kereskedő a végzettsége, nemdebár.
A "HIVATAL"....mindig ugyanaz marad”

„nem besértődni kéne azon, hogy ő fél a fasizálódástól, hanem azon kéne gondolkodni, hogy miért fél és ez ellen mit lehetne tenni.”
Az a baj, hogy vannak, akik érdekből, pénzért félnek. És terjesztik ezt a félelmet. Ha hiszed, ha nem. SZDSZ szoros belső köreiben jártas embertől van az info. Nyilván vannak, akik tényleg, őszintén, maguktól félnek, mert maguk találkoztak ilyennel. De nem ez az általános. Amúgy közeli ismerős mesélte, hogy az ő feleségét is többször lezsidózták már. Engem meg még '78-'79-ben, általános iskolában lecigányoztak. Úgyhogy tudom, milyen ez. Szar, félelemkeltő. Csakhogy sajnos olyanok is vannak, akiknek ez a félelemkeltés megélhetési forrás.
De ha már. A 2006-os szar általános közérzetről mi a véleményed? Akkor is a jobboldali sértődött meg rajta?

Bajnai: de miért is? Miben és kivel hajlandó kiegyezni?
Róna Péter Bajnairól:
nol.hu/lap/forum/20121020-ossze-visszafogas

nápolyi maszti 2013.04.04. 19:43:14

Ezt az írást kb. odáig a lehetett komolyan venni, hogy "ez a kormány azzal küzd, hogy elődje parlamentbe juttatta a jobbikot."

papi66 2013.04.04. 20:01:14

A 883 ezer MSZMP-s tagból,- amikor már nem volt kényszer - Kb 10 ezer maradt. Tehát ennyi volt a "meggyőződéses" párttag. (Később kiderült, hogy ezek többsége sem elvből, hanem a jól fizetett állások - személyzetis, munkavédelmis, szakszervezetis - miatt maradtak.
25 éves koromban -szigorúan kétkezi melós voltam- szólt a párttitkár, hogy lépjek be. Csak az alkalmazottaknak volt éves kvóta a felvételre, a melósokat állandóan zaklatták, hogy lépjenek be. 1300,-Ft havi fizetéssel, egy gyerekkel, az asszony 600.-Ft Gyesével, 610,-Ft albérleti díjjal mögöttem, azt mondtam, hogy sok lenne a 20,-Ft párttagbélyeg. Másfél évig nem kaptam béremelést, azzal a felkiáltással, hogy " Aki sajnálja a párttól
a 20 Ft.-ot, az nem érdemli meg!" (A csoporttársaim szerint az egyik legjobb szakember voltam). Ilyen két év után, kértem a felvételemet a pártba. Soha fel nem szólaltam, végig ültem a gyűléseket. Attól kezdve kaptam béremelést,- ha nem is annyit, mint a többiek, a "csókosokról" nem is beszélve. Utálom és gyűlölöm a "kommunistákat". Ezek után,- mivel MSZMP tag voltam,- én is komcsi vagyok?

tomtyi 2013.04.05. 01:33:43

@papi66:

Apám is kb. így volt vele, de neki nem volt hátránya. (Egyszer majd megkérdezem, nem volt-e véletlenül esetleg beszervezett akármi. :) )
Kamionozott, és egyik alkalommal, mikor hazaértek, éppen lett volna a gyűlés, hívták őt is. Ő meg mondta, hogy ha most ő is odamegy, ki pakolja le a kocsit. :D

Szóval valóban nem fair az egyszerű párttagokat összevetni a rendszer vezetőivel.
Még egy libertárius konzervatívnak sem.

@Vitalea
Tudod, a séróból libsibolsizásról amúgy sok helyen automatikusan kiderül, hogy igaz képet fest. Remélem, érzel némi ellentmondást Scheiring Gábor korábbi LMP-s (liberális), mostani PM-es szereplésében és a blogjában leírtak között:
scheiringgabor.blog.hu/2012/10/08/a_latin-amerikai_baloldal_verhetetlen?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201304
Hogy mire gondolok? Pl. az általad választandó Bajnai (tudod, azt az E2014-et vezeti, amellyel a PM szoros szövetségre lépett) teljes mellszélességgel kiáll ama globalizáció mellett, amely ellen fellépő dél-amerikai vezetőket Scheiring istenít a blogban.

Egy önmagát liberálisnak állító:
nemdohanyzom.blog.hu/2012/03/29/mas_szemeben_a_szalkat_550

Dr. Viccember a Sándor Palotából 2013.04.05. 23:05:15

Kedves ember ez a Bolyki úr.
Akár azt is tanácsolhatta volna Gerendásnak, hogy induljon a Megasztár N-ben mint ahogy azt a kis Bolyki tette korábban.
Mindezt 100 milliós közpénznye(l)rő pozícióból.
Ögyes.

Attila1234 2013.04.08. 10:09:46

Nem hiszem, hogy Gerendás Péternek különösebb igénye lenne arra, hogy utat mutassanak neki. Az ilyen rémesen modoros, bratyizós tanácsadást nem kellene erőltetni, mert borzasztó ellenszenves.

mentolosnokedli 2013.05.17. 09:51:53

index.hu/kultur/2013/05/17/gerendas_peter_egy_lexusig_emigralt/

Most már csak azon gondolkodom, hogy ki és milyen céllal rendelte meg nála azt a búcsúlevelet...

ZOH 2013.05.17. 14:29:27

hűűű, ez nagyon jó írás, le a kalappal érte
süti beállítások módosítása